Χρήστος Φράγκου Γράφει ο Χρήστος Φράγκου

Να προωθήσει το δικό του σενάριο κυβερνησιμότητας επιχείρησε μέσω της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος ταυτόχρονα σε εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο. Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να δείξει έτοιμος για εξευρωπαϊσμό του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, πρόβαλλε την ισχυρή του πολιτική βούληση για κυβερνήσεις συνεργασίας από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και την ευρεία κοινωνική αποδοχή ως μείζονα στόχο.

Μιλώντας από το βήμα της 86ης ΔΕΘ και στη απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δείξει προσαρμοστικότητα στο νέο σύνθετο πολιτικό περιβάλλον και ταυτόχρονα αξιοπιστία στους εταίρους, συμμάχους και για τους επενδυτές. Παράλληλα, με τη στάση του, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε πόρτες και παράθυρα για κυβερνητικές συνεργασίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, προλειαίνοντας το έδαφος για συσπειρώσεις σε πόλους που μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις συμμετοχή σε πολυκομματικές κυβερνήσεις.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να κάνει τα βήματα που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος για τον σχηματισμό συγκυβέρνησης, σε προγραμματική βάση, στον χώρο της κεντροαριστεράς από την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής.

Προβάλλοντας ένα μετριοπαθές πολιτικά προφίλ, επενδύοντας σε παροχές, αρνούμενος πολιτικούς ανταγωνισμούς με τα αριστερά κόμματα και στοχοποιώντας αποκλειστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να οικοδομήσει ένα αρκετά πραγματιστικό προφίλ, χωρίς αυταπάτες και με πλήρη αντίληψη της realpolitik. Έτσι φιλοδοξεί να πείσει τόσο τους εταίρους όσο και τους επιχειρηματίες και επενδυτές για την αξιοπιστία του.

Έτοιμος για συμβιασμούς

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για τον σχηματισμό κυβερνήσεων στη βάση δύο πόλων, με τη συμμετοχή μικρότερων σχηματισμών και με μείζονα εταίρο το πρώτο κόμμα. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στο σενάριο για τερατογένεση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή, μόνο εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιδιώξει νίκη με ενισχυμένη αναλογική. Ακόμα όμως και σε αυτό το σενάριο, ξεκαθάρισε, ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να “πουλήσει” την απλή αναλογική ως risk-off σενάριο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει ευρεία νομιμοποίηση και άρα μεγαλύτερη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματός της με πολύ περιορισμένες κοινωνικές αντιδράσεις.

Προσπαθεί να… εργαλειοποιήσει τον Βαρουφάκη

Οι διατυπώσεις που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να μην αποκλείουν απριόρι κανένα από τα κόμματα της Αριστεράς, πετώντας το μπαλάκι στα ίδια. Έτσι, το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση. Το ΜέΡΑ 25, όμως, του Γιάνη Βαρουφάκη δεν έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση. Βέβαια, για τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός στόχος είναι η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, το οποίο με τη σειρά του δύσκολα θα δεχόταν να συνυπάρξει με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Γιάνη Βαρουφάκη -ακόμα και όταν ρωτήθηκε επισταμένως, απέφυγε όμως και να τον αποκλείσει. Υιοθετώντας τη στρατηγική αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας στόχο έχει να διατηρήσει πόρτες και διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, στοχεύοντας να εντείνει την πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε να μην αισθάνεται ως μοναδικός ρυθμιστής. Η στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να επιβάλλει την πολιτική του ηγεμονία με διττό τρόπο: Πρώτα μέσω του εκλογικού αποτελέσματος και εν συνεχεία μέσω του υποδόριου ανταγωνισμού των μικρότερων κομμάτων, που θα του επιτρέψει να θέσει περισσότερους όρους και να δεχθεί λιγότερους.

Auditor’s note: Επίδειξη ωριμότητας

Η στάση, οι δηλώσεις και η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα είναι παράγοντες που παραπέμπουν στην εμπέδωση των μαθημάτων από την πρώτη του κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, η διάθεσή του να “τζογάρει” πολιτικά άλλοτε με υπονοούμενα, δείχνει ότι δεν έχει -ακόμα- διαμορφώσει υποδομές και κουλτούρα συνεργασιών και προσπαθεί να εκβιάσει καταστάσεις.Επειδή υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές και στην Ελλάδα η πόλωση δρα εξαντλητικά για τα μικρότερα κόμματα, οι ισορροπίες και δυναμικές μπορούν να αλλάξουν. Μέχρι στιγμής, πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αντιστέκεται σε λογικές επιθετικής αλίευσης ψήφων από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ μοιάζει να αποφεύγει να μπει στα “χωράφια” του Νίκου Ανδρουλάκη και στην  Ευρώπη.

Πηγή : https://www.crisismonitor.gr