Στο τελωνείο Νίκης τα τρακτέρ των αγροτών, προετοιμάζονται για το αυριανό μπλόκο – Ζητούν να μπουν σε προτεραιότητα οι επενδύσεις που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας και θα «πρασινίσουν» την παραγωγή

Στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στην Φλώρινα, παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Μπλόκο για τα φορτηγά μεταφοράς λιγνίτη, κανονικά η διέλευση των οχημάτων

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.

Με τρακτέρ και δέματα άχυρου απέκλεισαν το κτίριο της Αντιπεριφέρειας

Καθημερινά από το τελωνείο της Νίκης, διέρχονται εκατοντάδες φορτηγά από την Βόρεια Μακεδονία με προορισμό δύο ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη, στο Προσήλιο Κοζάνης και την Αχλάδα Φλώρινας, μεταφέροντας λιγνίτη για τις ανάγκες λειτουργίας των τριών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί μόλις 15 χλμ από την γραμμή των συνόρων στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Νωρίτερα απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους το κτίριο της Αντιπεριφέρειας στην Φλώρινα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας τοποθέτησαν δέματα με άχυρο στην είσοδο του κτιρίου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους με τον αντιπερειφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, ζήτησαν την αναθεώρηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, και πιο συγκεκριμένα να μην εγκριθεί καμιά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από το Συντονιστικό της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην Δυτική Μακεδονία εάν προηγουμένως δεν ενταχθούν ως προτεραιότητα επενδύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας, αλλά και του πρασινίσματος της παραγωγής τους.

Με το επιχείρημα της «έλλειψης χώρου» απορρίπτουν τις προτάσεις των αγροτών για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στις αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Οι αγρότες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί οι προτάσεις για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στις αγροκτηνοτροφικές τους επιχειρήσεις απορρίπτονται με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος στα δίκτυα.

«Κλείσαμε τα δικά μας εργοστάσια, για να τον εξάγουμε δίπλα»

Όπως αναφέρει ο Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς: «Αυτή την φορά δεν θα κλείσουμε ΙΧ, θα κλείσουμε μόνο φορτηγά !!! Και τα συγκεκριμένα φορτηγά που βλέπετε εξάγουν λιγνίτη προς την γείτονα χώρα, κλείσαμε δηλαδή τα δικά μας εργοστάσια για να τον εξάγουμε δίπλα, κατά τ’άλλα μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, που είχαμε το λιγνίτη στα πόδια μας και τώρα τον κουβαλάμε 50 km και αγοράζουμε εκείνο το ρεύμα με λιγότερη μόλυνση από τον αέρα… ΥΓ: η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει για την εξαγωγή του λιγνιτη γιατί αλλιώς θα γίνει ανάφλεξη, όχι μόνο δεν τον αγοράζουν δηλαδή τους πληρώνουμε για να τον πάρουν… αν δεν είναι αυτό επιτυχία τι είναι;».

Ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη με τα αιτήματα των αγροτών Φλώρινας

Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Περιοχής Φλώρινας, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με το ψήφισμα οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ζητούν: την εκτέλεση έργων υποδομής, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κα.), εξάλειψη των Ελληνοποιήσεων σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, ένταξη γεωργικών προϊόντων σε κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ, πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (πρασίνισμα – οικολογικά σχήματα) στα πρότυπα του 2022, ένταξη όλων των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας, απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκότοπους, αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Δυτική Μακεδονία, μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε στο γαρφείο του με την Επιτροπή Αγώνα που αποτελείτο από τους Γιώργο Μπέλλη, Κωνσταντίνο Ανδρεάδη, Αλέξανδρο Βαιτσάκη, Αθανάσιο Βογλίδη, Δημήτρη Ιορδάνου και Αλέξη Πολυδωρόπουλο και διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς και ότι ο ίδιος προσωπικά θα συνδράμει προς αυτή τη κατεύθυνση με κάθε θεμιτό τρόπο από τη θέση ευθύνης που κατέχει.

Πηγή : https://www.in.gr