Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα, θέματα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και κοινωνικά, πολιτισμικα και περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν υψηλή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 235 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 72, ακολουθεί το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 58, ύστερα ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 37, το ΚΚΕ με 27, η Νέα Δημοκρατία με 26 και τέλος το ΜέΡΑ25 με 15 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 147 Ερωτήσεις, 53 Αναφορές, 28 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και τέλος 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 13.02.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανατροπή του Πρωταθλήματος «Superleague2».

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κωνσταντίνος Μάρκου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την μείωση του ποσού που θα λάβουν οι ομάδες της Superleague2. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι με βάση ΚΥΑ του 2021, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν 4764/20 άρθρου 79, οι ομάδες της Superleague2 θα λάμβαναν ποσοστό 17% και έως του ποσού των 8.500.000 ευρώ από τα έσοδα του Στοιχήματος στις επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ωστόσο, πριν λίγες μέρες με ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι ομάδες θα λάβουν το ποσό των 1.700.000 ευρώ. Σε δημόσια δήλωση του Υφυπουργού κατόπιν της συνάντησής του με εκπροσώπους όλων των πρωταθλημάτων, ανέφερε ότι αν δεν συμφωνήσουν δεν θα λάβουν χρήματα. Με δεδομένο ότι οι ομάδες της Superleague2 είχαν προβεί σε σχεδιασμό με βάση την προηγούμενη νομοθεσία και καθώς η μείωση του ποσού είναι μεγάλη, ο Υπουργός ερωτάται ποιά είναι η αιτία της ανατροπής των νομοθετικών δεδομένων που όριζε η υπ’ αριθ. 620241/21-12-21 ΚΥΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Μέτρα για την προστασία δανειοληπτών ελβετικού φράγκου.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο και στην ανάγκη για εξεύρεση λύσης. Ο βουλευτής αναφέρει ότι δεκαπέντε έτη πριν πολλοί πολίτες δανείστηκαν από τράπεζες σε ελβετικό φράγκο, λόγω του ότι η ισοτιμία με το ευρώ ήταν 1 προς 1,6 και επίσης λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων. Ωστόσο, οι δανειακές συμβάσεις αυτές είναι επενδυτικά προϊόντα και ο κίνδυνος για τις συναλλαγματικές αξίες είναι μεγαλύτερος. Για την προστασία από τον κίνδυνο αυτό υπεγράφησαν τριετή ασφαλιστικά προγράμματα, η ανανέωση των οποίων όμως έγινε χωρίς να τηρηθούν οι σύννομες διαδικασίες από πλευράς τραπεζών. Η Κεντρική Ελβετική Τράπεζα, το 2015, απελευθέρωσε την ισοτιμία με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να οφείλουν πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνα που είχαν λάβει, κάτι το οποίο αφορά και όσους κατέβαλαν κανονικά τις δόσεις τους. Σε καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου αναφέρεται ότι έχουν πληρωθεί ποσά που ξεπερνούν το αρχικό ποσό και παρόλα αυτά χρωστούν ακόμα πολύ περισσότερα από το αρχικό ποσό δανεισμού. Καθώς το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο Έλληνες δανειολήπτες, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε λύση υπέρ των δανειοληπτών, στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση εξαντλεί την τυπικότητά της αναφορικά με τις διατάξεις του Νόμου 2251/1994 (άρθρο 10, παρ. 21), ως μη εφαρμοστέες για την προστασία των συμπολιτών μας και χωρίς αναδρομική ισχύ. Με δεδομένο ότι δεν χρειάζονται τελεσίδικες αποφάσεις αλλά πολιτική βούληση, ο Υπουργός ερωτάται για το λόγο που δεν έχουν γίνει ενέργειες για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και ελάφρυνση των δανειοληπτών, εάν αμφισβητείται από την Κυβέρνηση η οικονομική και κοινωνική διάσταση του προβλήματος και τέλος εάν θα υπάρξει δέσμευση με πολιτική παρέμβαση μέσω τροπολογίας ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατόπιν του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο τα πτυχία των δραματικών σχολών, των ωδείων, των σχολών χορού και κινηματογράφου εξισώνονται με το απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε το προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα, ενεργοποίησε μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και παρά τις οποίες η Κυβέρνηση κατέθεσε εκ νέου τροπολογία όπου οι αμοιβές τους θα καθορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό με Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με τον βουλευτή, το Προεδρικό Διάταγμα ενεργοποιεί νόμο του 2015 με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και εν γένει στα εργασιακά τους δικαιώματα. Η ανυπαρξία ανωτάτων σπουδών στα καλλιτεχνικά αντικείμενα, ερμηνεύεται από τον βουλευτή ως αποτέλεσμα του κινδύνου που ενέχουν ο Πολιτισμός και οι Τέχνες εξαιτίας της δύναμής τους να συγκινούν και να διαμορφώνουν συνειδήσεις. Με βάση όσα αναφέρθηκαν, η Υπουργός καλείται να απαντήσει εάν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 και η τροπολογία 1565/23, ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση των πτυχίων και των δικαιωμάτων τους και καμία διάκριση σε αποφοίτους πριν και μετά το 2003. Τέλος, να διασφαλιστεί ότι θα συγκροτηθεί δωρεάν και ενιαία πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση, εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση μισθών και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 14.02.2023

Κίνημα Αλλαγής: Διαχείριση προσφυγικών ροών για το έτος 2022.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Καμίνης, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Μηταράκη και Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αναφορικά με τις προσφυγικές ροές του 2022 και την διαχείριση αυτών, καθώς το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί ανησυχία για τη διαφαινόμενη αδιέξοδη πολιτική της χώρας στο εν λόγω ζήτημα. Ο βουλευτής αναφέρει, ότι οι αναγκαστικές επιστροφές το 2022 βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αντίστοιχα με τα έτη 2020 και 2021, με το ΣτΕ να απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον εθνικό κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνεται η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Παρόλο, που δεν έχει μεταβληθεί το προφίλ των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση υιοθετεί πολιτική απονομιμοποίησης των ανθρώπων αυτών, χωρίς ορίζοντα επιστροφής τους, κάτι το οποίο φανερώνει ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των μικτών ροών και την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει προσπάθεια ισομερούς κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών της ΕΕ, όσον αφορά τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου αλλά και τις επιστροφές. Επιπλέον, η Ελλάδα εγκαλείται από την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνιση μεταχείριση των αναγνωρισμένων προσφύγων στην πολιτική προνοιακών επιδομάτων, αλλά και για το ζήτημα της κράτησης και του περιορισμού της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, για τον αριθμό προκαταγραφών ασύλου ανά αρμόδια αρχή καταγραφής για το έτος 2022, τον αριθμό ραντεβού καταγραφής που χορηγήθηκαν μέσω της πλατφόρμας καταγραφής αιτήσεων ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανά τοποθεσία, τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και τον αριθμό αιτημάτων επιστροφών αναγνωρισμένων προσφύγων προς την Ελλάδα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Εξέλιξη μη αποπληρωμής δανείων ΝΔ ύψους 392 εκατ. Ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις της Νέας Δημοκρατίας και την εξέλιξή τους. Σύμφωνα με όσα παραθέτει ο βουλευτής, το συνολικό χρέος αγγίζει τα 390 εκατομμύρια ευρώ και δεν πείθει ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται σε ρύθμιση και εξυπηρετείται, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις. Με δεδομένο, ότι η Πολιτεία έχει την απαίτηση από τους πολίτες να έχουν σε ρύθμιση και να εξυπηρετούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, προσκομίζοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, δεν νοείται να μην υπάρχει ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος. Κατόπιν των παραπάνω, ο βουλευτής καλεί τον Υπουργό να απαντήσει αν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες δόσεις από τη ρύθμιση που έχουν συμφωνηθεί, καθώς επίσης και αν σε περίπτωση μη πληρωμής των δόσεων της ρύθμισης, υφίστανται υποθηκευμένα ακίνητα, που καλύπτουν το ποσό, που χρωστά στις ελληνικές τράπεζες η ΝΔ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 15.02.2023

Κίνημα Αλλαγής: Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας για την Χαλκιδική.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, σχετικά με τον αποκλεισμό της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής από το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας. Ο βουλευτής κάνει αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης των τελευταίων ετών σε παγκόσμιο επίπεδο, με την συχνότητά των φαινομένων να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να αναγκάζεται να προβαίνει σε διαδικασίες αποζημιώσεων, που συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά κόστη αποκατάστασης των ζημιών. Το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας αποσκοπεί στην πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται η Χαλκιδική, παρόλο ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται για τους λόγους αποκλεισμού της Περιφερειακής Ενότητας της Χαλκιδικής από το Πρόγραμμα, καθώς επίσης και για το κατά πόσο υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση της χαλαζικής προστασία σε αυτήν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Δομές και Υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Σπυρίδων Λάππας, καταθέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αναφορικά με το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας και τις Δομές και Υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων. Ο βουλευτής, αναφέρει ότι παρόλο που την τελευταία δεκαετία η νεανική παραβατικότητα στην Ελλάδα ήταν σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη τις Ευρώπης χαμηλή έως μεσσαία, το τελευταίο διάστημα η αύξηση των αδικημάτων ακραίας βίας με δράστες ανηλίκους, η μείωση της ηλικίας της εμπλοκής των ανηλίκων με τον ποινικό νόμο και τα προβλήματα δυσλειτουργίας στα οικογενειακά συστήματα, προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων, το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων, παραμένει ανενεργό από το 2019, καθώς δεν ορίστηκε νέο ΔΣ. Επιπροσθέτως, οι αρμόδιες κρατικές αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της υποστελέχωσής τους. Επισημαίνεται επίσης, ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε ετοιμάσει ένα σχέδιο νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το εγκατέλειψε και προώθησε την κατάργηση των 19 Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και την σύσταση ενιαίας δομής που θα λειτουργεί ως ΝΠΔΔ. Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την διεθνώς επικρατούσα αρχή της διαπαιδαγώγησης και εξατομικευμένης μεταχείρισης των ανηλίκων παραβατών με την εφαρμογή μέτρων παιδαγωγικού χαρακτήρα, αρωγής και προστασίας και τον δραστικό περιορισμό του ποινικού εγκλεισμού κάτι το οποίο υποστηρίζουν και επιστημονικές μελέτες, ωστόσο παρατηρείται να επιβάλλεται αποκλειστικά εγκλεισμός, χωρίς άλλα μέτρα σε υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας και επιπροσθέτως να μην εφαρμόζεται η χωριστή κράτηση των ανηλίκων 15-18 μετά την κατάργηση του ΕΚΚΝ Κορίνθου. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, για τα κυβερνητικά μέτρα στην αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών και εάν προάγεται η ψυχική τους υγεία και η κοινωνική επανένταξη. Τέλος, ερωτάται για το εάν έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων & Κοινωνικής Αρωγής, τις θέσεις που παραμένουν ανενεργές και εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η θεσμοθέτηση σχεδίου νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 16.02.2023

Κίνημα Αλλαγής: Παράλογες εισοδηματικές προϋποθέσεις για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχαήλ Κατρίνης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών, Μαυρουδή Βορίδη, για το ζήτημα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας και τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί, οι οποίες αποκλείουν το μεγαλύτερο μέρος των αλλογενών αλλοδαπών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, έχουν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες στην αλλαγή των προϋποθέσεων και της διαδικασίας πολιτογράφησης, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για οικονομικά κριτήρια. Αρχικά, στο σχέδιο νόμου αναφερόταν ότι απαιτείται εισόδημα όχι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, κάτι που αντικαταστάθηκε στη συνέχεια, κατόπιν αντιδράσεων, από ρύθμιση που έδινε το δικαίωμα στον Υπουργό να ορίζει με ευελιξία τα οικονομικά τεκμήρια ένταξης και έχει διαπιστωθεί ότι επανήλθε η αρχικά αποσυρθείσα πρόβλεψη για τις ετήσιες αποδοχές με προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Επιπλέον, προβλέφθηκε πως το εισόδημα απαιτείται για τα 3,5 ή 7 έτη πριν την κτήση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), ακόμα και για τις περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν καταθέσει αίτηση στο απώτερο ή απώτατο παρελθόν, κάτι το οποίο εγείρει ζήτημα νομιμότητας. Ο βουλευτής με πληροφορίες που επικαλείται από υποψηφίους, αναφέρει ότι αποκλείονται κατηγορίες εργαζομένων σε εποχικά επαγγέλματα, σε αγροτικές και οικιακές εργασίες, ακόμα και φοιτητές που εργάζονται με μερική απασχόληση, αλλά και μικρές και μεσσαίες επιχειρήσεις που λόγω της πανδημίας είχαν για ένα διάστημα μηδενικό τζίρο. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένες τις αλλεπάληλες κρίσεις και την πλήρη συμμετοχή των νόμιμων μεταναστών στην καθημερινή ζωή της χώρας, ο Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων, για τους λόγους που οδήγησαν στο αυξημένο όριο εισοδήματος, εάν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να δικαιολογεί το αυξημένο εισόδημα που απαιτείται και ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για να διορθώσει την αδικία που έχει προκληθεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Eπίδομα επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Υγείας, Κωστή ΧατζηδάκηΧρήστο Σταϊκούρα και Αθανάσιο Πλεύρη, αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα αποκλεισμού των γιατρών από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ειδικότερα, η βουλεύτρια αναφέρει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ορίστηκε η αναδρομική καταβολή από 01.01.2023 επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και πιο συγκεκριμένα, σε ειδικότητες όπως, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες και επόπτες Υγείας, καθώς και σε σχετικές ειδικότητες, που απασχολούνται στην ΑΕΜΥ, στον ΕΟΔΥ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον ΟΚΑΝΑ, στο ΚΕΘΕΑ, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει ότι οι αποφάσεις έγιναν στα πλαίσια μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος στο δημόσιο τομέα. Οι γιατροί του δημοσίου δεν εντάσσονται στις κατηγορίες αυτές ώστε να λάβουν και εκείνοι το επίδομα, παρόλο που η εργασία που επιτελούν φέρει όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν στην κατηγορία της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Οι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν τον λόγο που δεν έχουν συμπεριληφθεί οι γιατροί και εάν είναι στις προθέσεις τους να δώσουν επίδομα αντίστοιχο και στους γιατρούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 17.02.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Κίνητρα παρακολούθησης Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, ερωτώνται από τριάντα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Πρόκειται για σχολεία που δίνουν την δυνατότητα σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να παρακολουθήσουν μαθήματα για δύο χρόνια και να λάβουν ισότιμο τίτλο με το απολυτήριο Γυμνασίου. Αποτελούν συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και στοχεύουν μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευόμενων και στην ένταξη ή και βελτίωση τους στην αγορά εργασίας. Καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ συνεχίζουν και στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης και επειδή οι ενήλικοι μαθητές και μαθήτριες είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι, είτε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με ελαστικό ωράριο, οι βουλευτές ρωτούν, μεταξύ άλλων, εάν υπάρχει κοστολογημένο πρόγραμμα για την περαιτέρω στήριξη του θεσμού των ΣΔΕ, εάν έχουν διερευνηθεί πιθανοί τρόποι ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο υλοποίησης προγράμματος στήριξης πρωινής εργασίας ώστε οι μαθητές και μαθήτριες απερίσπαστοι να παρακολουθούν τα απογευματινά μαθήματα των ΣΔΕ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Ακύρωση διαγωνισμού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, για το ζήτημα της ακύρωσης του διαγωνισμού για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τον Φεβρουάριο του 2020 είχε κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Σύμβαση Δωρεάς Έργο I, μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την υλοποίηση της δωρεάς του νέου Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ωστόσο, στις 16.02.2023 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός ακυρώνεται λόγω του ότι όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν από κατασκευαστικές εταιρίες ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς, ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται εάν τελούσε σε γνώση της Κυβέρνησης το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε και με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί η υλοποίηση της σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο και επίσης εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για να συμβάλει το κράτος στη δωρεά του Ιδρύματος.

Πηγή : https://www.news247.gr