ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Με τις διαφωνίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να καταγράφονται για μία ακόμη φορά, ολοκληρώθηκε σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναγνώστηκαν τα πορίσματα που κατέθεσαν τα κόμματα και εγκρίθηκε ως τελικό πόρισμα αυτό το οποίο πρότεινε η Νέα Δημοκρατία με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόταση του προέδρου της επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη το τελικό πόρισμα της Επιτροπής θα χαρακτηριστεί απόρρητο.

Θυμίζουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημοσιοποιήσει ήδη τα πορίσματα τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής το πόρισμα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Η σχετική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος δήλωσε πως «ως χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Από 7/9 συμπληρώθηκαν 6 εβδομάδες εργασιών της εξεταστικής, προέκυψαν 5.000 σελίδες εγγράφων, καταθέσεων και στοιχείων. Για πρώτη φορά στην ιστορία κατέθεσαν 3 πρώην διοικητές της ΕΥΠ και ένας νυν. Από τα παραπάνω στοιχεία δεν προέκυψε σύνδεση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι όλες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες. Οι μόνες απαντήσεις που δεν δόθηκαν ήταν για τους λόγους που οι Πιτσιόρλας – Σαγιάς παρακολουθούνταν εις γνώση του κ. Τσίπρα. Η επιτροπή κατέληξε επίσης σε μια σειρά προτάσεων για την θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, τις οποίες διαδικασίες επιχείρησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας με εντολή της Κυβέρνησης να μετατρέψει σε εργαλείο συγκάλυψης. Δεν τα κατάφερε. Από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρανόμως παρακολουθούσε τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον κ. Κουκάκη, όχι μόνο με τη διαδικασία της επίσημης επισύνδεσης, αλλά και με αξιοποίηση του παράνομου και κακόβουλου λογισμικού predator. Πρόκειται για παράνομες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απλώς γνώση, αλλά βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τις ενορχήστρωσε. Οι ευθύνες αυτές της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη θα αποκαλυφθούν με τη χρήση όλων των διαθέσιμων κοινοβουλευτικών μέσων».

Σκωπτική δήλωση από την Ευαγγελία Λιακούλη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως «σήμερα η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ακόμη και το πόρισμα να μείνει απόρρητο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει. Οι πολίτες όμως οφείλουν τώρα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν όλους μας».

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από την πλευρά του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η κοροϊδία ολοκληρώθηκε. Έγινε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών η κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι όλα είναι καλός καμωμένα είναι εντελώς προκλητικοί. Υπάρχουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας για τις υποκλοπές αλλά και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Έμεινε στο απυρόβλητο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης και της χώρας μας που επιτρέπει τις μαζικές και προληπτικές παρακολουθήσεις όλων καθώς επίσης και οι δράσεις των κρατικών και παρακρατικών, εγχώριων και ξένων, μυστικών υπηρεσιών. Τα πολιτικά παιχνίδια τα οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση για την επόμενη ημέρα, με στόχο τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων. Δεν πρέπει να περάσουν. Η προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι υπόθεση του λαού και δεν πρέπει να την εκχωρεί σε κανέναν σωτήρα».

Πηγή : https://vouliwatch.gr