toixos verolinou 04-3-131362412994

Ποιος να το περίμενε! Οι Βερολινέζοι διαμαρτύρονται, όχι πλέον επειδή το Τείχος του Αίσχους υπάρχει ανάμεσά τους, αλλά επειδή διαλύεται ένα μέρος από το μακρύτερο κομμάτι του, που ορθώνεται ακόμα στη γερμανική πρωτεύουσα. Πάνω από 400 άνθρωποι εμπόδισαν την Παρασκευή τους εργάτες, που είχαν αρχίσει με τη βοήθεια γερανών να αποσυναρμολογούν ένα εναπομείναν μέρος του Τείχους, προκειμένου να διευκολύνουν την οικοδόμηση καινούργιου συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Το συνεργείο είχε εντολή να μετακινήσει 20 μέτρα μπετόν, αλλά κατάφερε τελικά να μεταφέρει μόλις ένα κομμάτι ενάμισι μέτρου.

Οι Βερολινέζοι βέβαια δεν θέλουν το Τείχος επειδή τους άρεσε που χώριζε την πόλη τους στα δύο, αλλά ακριβώς για να μην ξεχαστεί αυτή η ντροπή που διήρκεσε δεκαετίες. Και επίσης γιατί το κομμάτι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί στον κόσμο, καθώς είναι όλο καλυμμένο με ζωγραφιές και γκράφιτι νέων αλλά και καθιερωμένων καλλιτεχνών, όπως ο Κιθ Χάρινγκ και ο Γκέραλντ Σκάρφε.

Όλα άρχισαν το 1990. Έναν χρόνο αφότου άρχισε το Τείχος να γκρεμίζεται, 120 καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να το ζωγραφίσουν σε μήκος 1,3 χλμ., δίπλα στον ποταμό Σπρέε. Το εγχείρημα είχε τέτοια επιτυχία, που η East Side Gallery, η Γκαλερί της Ανατολικής Πλευράς, όπως ονομάστηκε, αποτελεί μέχρι σήμερα τουριστική ατραξιόν. Το 2008 μάλιστα ο δήμος πλήρωσε 2,6 εκατομμύρια ευρώ για να συντηρήσει τα ζωγραφικά έργα. Αρκετά από αυτά , όπως αυτό που απεικονίζει το φιλί στο στόμα του Μπρέζνιεφ με τον Χόνεκερ ή το άλλο που δείχνει το Τραμπάντ, το ανατολικογερμανικό αυτοκινητάκι της μεγάλης φυγής, να βγαίνει μέσα από το Τείχος, είναι πλέον διάσημα.

Τώρα αρκετά από αυτά τα έργα πρέπει να μετακινηθούν, ώστε να κατασκευαστεί ένας δρόμος που θα επιτρέψει την πρόσβαση στο καινούργιο οικοδομικό συγκρότημα, ένα από τα πολλά που ορθώνονται την τελευταία εικοσαετία στο Βερολίνο, ανάμεσα σε δεκάδες πανύψηλους γερανούς, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης.

«Κύριε Βόβεραϊτ, μην γκρεμίσετε αυτό το Τείχος» έγραφαν μερικά από τα πανό των διαδηλωτών, που απευθύνονταν προς τον δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ. Στην πραγματικότητα όμως ήθελαν να υπενθυμίσουν μια ατάκα από λόγο του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος είπε απευθυνόμενος στον Ρώσο γενικό γραμματέα: «Κύριε Γκορμπατσόφ, γκρεμίστε αυτό το Τείχος».

Ο Φραντς Σουλτς, επικεφαλής της τοπικής δημοτικής αρχής, διευκρίνισε στην «Bild» ότι η οικοδομική εταιρεία έχει πάρει σχετική έγκριση από την υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη της ιστορίας της πόλης.

Όσο για τον Βόλκερ Τομς, εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας Living Bauhaus, είπε ότι η μετακίνηση μέρους του Τείχους θα συνεχιστεί «τις επόμενες μέρες». Παραδέχθηκε ότι «οι καλλιτέχνες δεν είναι ικανοποιημένοι με όλα αυτά», αλλά πρόσθεσε ότι «τα έργα τους δεν θα εξαφανιστούν, απλώς θα μετακινηθούν στην πίσω πλευρά του Τείχους».

«Ζωγραφίσαμε αυτά τα έργα για τις επόμενες γενεές, σαν μια υπόμνηση όλων όσα έγιναν εδώ, και τώρα απλώς μεταφέρονται» είπε ο Τιερί Νουάρ, το έργο του οποίου βρίσκεται ανάμεσα σ’ αυτά που πρόκειται να μεταφερθούν στην πίσω πλευρά του Τείχους. Ενώ η Αντγε Κάπεκ, πολεοδόμος και μέλος των Πρασίνων, κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Αγνόησαν την ιστορική, πολιτιστική και τουριστική σημασία αυτής της υπαίθριας πινακοθήκης» είπε στη βερολινέζικη εφημερίδα «Tagesspiegel». Τέλος, ο Φλόριαν Γκραφ από τους Χριστιανοδημοκράτες πρότεινε «μια ανακωχή που θα μας δώσει τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να συνεχιστεί το οικοδομικό σχέδιο και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε την εγκατάσταση του ιστορικού Τείχους».

Πάντως, μέχρι χθες πάνω από 30 χιλιάδες άνθρωποι είχαν υπογράψει διαμαρτυρία, με την οποία ζητούν να διακοπεί η μεταφορά του Τείχους και η οικοδόμηση του νέου οικοδομικού συγκροτήματος.

Via : www.6meres.gr