imagesCAAY72ED

του Θοδωρή Κανέλλου

Κανείς δεν αμφέβαλλε το 2011 ότι η επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη θα είχε «σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις και επιπλοκές στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών», όπως προειδοποιούσε η Ομάδα Διεθνών Κρίσεων.

Σήμερα η Αραβική Άνοιξη ακόμα δεν έχει φέρει τον πολυπόθητο εκδημοκρατισμό ούτε την επιδιωκόμενη ασφάλεια. Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, η Αίγυπτος χορεύει σε ρυθμούς εξέγερσης κάτω από τη «σπάθη» του ΔΝΤ, και η Λιβύη παραμένει ασταθής. Οι πλούσιες χώρες του Κόλπου σκέφτονται να επενδύσουν μέρος των πετροδολαρίων τους στην ειρήνη και στη δημοκρατία της περιοχής τους, ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν τα υπόλοιπα πετροδολάριά τους σε χρυσοφόρες επενδύσεις ανά τον κόσμο.

Και οι πλούσιοι της Δύσης; Φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα μάθει το μάθημα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το γκρέμισμα του Καντάφι ενίσχυσε ισλαμικές ένοπλες ομάδες πέρα από τη Σαχάρα σε ιδεολογία και όπλα. Αυτές πήγε να σταματήσει η Γαλλία στο Μάλι και να προφυλάξει τα ζωτικά της συμφέροντα (ορυκτός πλούτος) στη γύρω περιοχή. Η εκστρατεία της προκάλεσε την αιματηρή απαγωγή δεκάδων ομήρων στην Αλγερία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πήγε τυχαία στη χώρα και ξαφνικά στη διπλανή Λιβύη. Ο θάνατος τόσων Βρετανών ομήρων στην Αλγερία και ο φόβος για την ασφάλεια στη Βεγγάζη τον έσπρωξαν να ζητήσει συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Αυτό που χρειάζεται σε χώρες όπως το Μάλι και η Σομαλία, στην άλλη άκρη της Αφρικής», είπε, «είναι ο συνδυασμός μιας σκληρής προσέγγισης στην ασφάλεια, στη βοήθεια, στην πολιτική, στη διευθέτηση των παραπόνων και των προβλημάτων. Μια έξυπνη προσέγγιση που συνδυάζει όλα όσα χρειάζεται να κάνουμε με τις χώρες στην περιοχή αυτή για να τους βοηθήσουμε να είναι ασφαλείς και αυτοί και εμείς», είπε.

Παρίσι και Λονδίνο δηλαδή θεωρούν ότι με στρατιωτικές αποστολές, με τη βοήθεια της Αμερικής και με τη σημαία του ΟΗΕ θα συγκρατηθούν στην έρημο της Αφρικής διαφορετικές, εθνικά και θρησκευτικά, ομάδες από όλη την ήπειρο. Γιατί και από την άλλη μεριά του χάρτη το ίδιο γίνεται. Κένια και Σομαλία καταδιώκουν τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες, οι οποίες αποσύρονται βόρεια. Ολη η Αφρική έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο. Γι’ αυτόν ενδιαφέρονται όλοι. Η Αφρική είναι γεμάτη άνεργους και ανεκπαίδευτους νέους που γνωρίζουν μόνο το ακραίο Ισλάμ, το φανατισμό κατά της αποικιοκρατικής Δύσης και τη δύναμη των όπλων και του χρήματος, όταν τα πιάνουν στα χέρια τους. Ολο αυτό δεν ελέγχεται στρατιωτικά, όσο και αν προσπαθεί το Λονδίνο να βάλει την Αλγερία στο στρατιωτικό παιγνίδι. Ελέγχεται ειρηνικά, με συνεργασία στην ανάπτυξη.

Via : www.enet.gr