xyta-zakynthou-oikologikes-organoseis-95370

Δεκάδες τόνοι σκουπιδιών καταπλάκωσαν το οίκημα και την ηλεκτρική εγκατάσταση, ενώ τα στραγγίδια του χώρου ταφής των απορριμμάτων για μία ακόμα φορά καταλήγουν στο βιότοπο της χελώνας καρέττα – καρέττα, στον κόλπο του Λαγανά.

Τα σκουπίδια που καταπλάκωσαν το κτίριο, όπως προκύπτει από την αυτοψία, δεν ήταν θαμμένα στα φυσικά κύτταρα του ΧΥΤΑ, όπως προβλέπει ο κανονισμός διαχείρισής τους, αλλά στοιβαγμένα στον ευρύτερο χώρο και είχαν δημιουργήσει ένα λόφο ύψους πολλών δεκάδων μέτρων.

Η κατολίσθηση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των οικολογικών οργανώσεων εδώ και πολλά χρόνια για πλημμελή διαχείριση και ταφή των απορριμμάτων στην περιοχή παρά το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται μέσα στα όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με τους WWF, Mom, MEDASSET αντέδρασαν άμεσα με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων αναφέρουν τα εξής:

«…εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για τη συνεχιζόμενη χρήση του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατολίσθηση της 26ης Ιανουαρίου 2013. Συγκεκριμένα, όπως θα διαπιστώσετε από τη συνημμένη φωτογραφία, οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την κατολίσθηση σε βαθμίδα βρισκόμενη σε παρακείμενη θέση παλαιού κυττάρου του ΧΥΤΑ. Ο όγκος των απορριμμάτων που παρασύρθηκε κατέπεσε σε οίκημα όπως φαίνεται και στη συνημμένη σχετική φωτογραφία. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ροή στραγγιδίων από το ΧΥΤΑ στη θαλάσσια περιοχή του ΕΘΠΖ, σημαντικότερο βιότοπο για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας για τις δυσμενείς επιπτώσεις της παράνομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον προστατευόμενο βιότοπο του Κόλπου του Λαγανά, αλλά και τον κίνδυνο κατολίσθησης. Για τον ίδιο λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Σας καλούμε νε αναλάβετε άμεσα τις ενδεδειγμένες και προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες, προκειμένου:
– να τερματιστεί η συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ,
– να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης του χώρου
– να δρομολογηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τη μελέτη ενέργειες για τη μεταβατική περίοδο πριν τη μεταφορά του ΧΥΤΑ
– να ξεκινήσουν τα έργα για τη μετεγκατάσταση του ΧΥΤΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής…»

Via : http://www.econews.gr/2013/02/02/xyta-zakynthou-oikologikes-organoseis-95370/