bouli

Απορρίφθηκε από το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής, με συνοπτικές διαδικασίες,  η πρόταση της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η πρόταση δεν συμπλήρωσε τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε τη διαδικασία και δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.

Σε ανακοίνωσή της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ τονίζει

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς για λόγους σεβασμού της θεσμικής λειτουργίας παρέμεινε στη συζήτηση της Ολομέλειας του 1ου θερινού τμήματος της Βουλής με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Απείχε όμως της ψηφοφορίας αφού όπως ανέδειξαν οι βουλευτές το εν λόγω τμήμα είναι αναρμόδιο για τη συζήτηση του αιτήματος, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η Δημοκρατική Αριστερά, θεωρεί ότι υπήρχε η δυνατότητα και έπρεπε να συνυπολογιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Για την πρόκληση δημοψηφίσματος απαιτείται να γίνουν τρεις ενέργειες;

-Συγκέντρωση υπογραφών για ένα αίτημα

-Σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής

-Πρόκληση δημοψηφίσματος

-Αυτό έπρεπε να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, αλλά η κυβέρνηση δεν το επέτρεψε.

Να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι μέλημα της ΔΗΜΑΡ και των βουλευτών της ήταν η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος και της προσπάθειας της Χρυσής Αυγής να καταστεί παράγοντας μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας όπως είναι το δημοψήφισμα.

Via : www.badiera.gr