Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων μιλά στο anexartiti.gr

maria-giannakaki2

Για τη δύσκολη μάχη της περιφέρειας μίλησε στο anexartiti.gr η υποψήφια περιφερειάρχης του συνδυασμού «Παρέμβαση για την Αττική – Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση» Μαρία Γιαννακάκη, που έχει την στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων. Δεν έχει ψευδαισθήσεις, πιστεύει ότι δεν θα περάσει στο δεύτερο γύρο, παρ’ όλα αυτά όμως θέλει να αλλάξει το πρόσωπο της Αττικής

Μαρία Γιαννακάκη: «Η περιφέρεια της Αττικής είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση καθώς συμπυκνώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο όλα τα προβλήματα της Ελλάδας του 2014 σε κρίση. Από την πρώτη στιγμή πήρα την απόφαση να το κάνω κάτι ευρύτερο, να μην είναι ένα κομματικό ψηφοδέλτιο, εξάλλου θυμίζω ότι είμαστε ο μόνος συνδυασμός που διεκδικεί την περιφέρεια Αττικής που είναι ένας αυτοδιοικητικός συνδυασμός συνεργατικός, αφού κάναμε ένα άνοιγμα προς τους Οικολόγους».

Γιώργος Νέγκας: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής;

Μ.Γ.: «Τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας στρέφονται γύρω από τους τρεις άξονες στους οποίους διαρθρώνεται το πρόγραμμά μας. Περιβαλλοντικά, Προβλήματα κοινωνικής συνοχής, ανεργία και κοινωνικών δικαιωμάτων και τρίτον το πρόβλημα του τουρισμού σε συνδυασμό με τον τουρισμό».

«Ο κ. Σγουρός ήταν ένας διαχειριστής»

Γ.Ν.: Ήταν αποτελεσματικός περιφερειάρχης ο κ. Σγουρός;

Μ.Γ.: «Η διοίκηση της απερχόμενης περιφερειακής αρχής σταμάτησε στη διαχείριση. Ο κ. Σγουρός ήταν ένας διαχειριστής. Δεν ανέπτυξε καινοτόμες πολιτικές, και δεν κατάλαβε τις δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης. Λειτούργησε με το σκεπτικό του παλιού νομάρχη και δεν μπόρεσε αν αναλάβει τις πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η Αττική».

Γ.Ν.: Ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες αν εκλεγείτε;

Μ.Γ.: «Οι πρώτες μας ενέργειες θα είναι σε θεσμικό επίπεδο. Γι’ αυτό έχουμε προτείνει την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, που στραγγαλίζει τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και δεν αφήνει την περιφέρεια να παίξει το ρόλο της -που θα έπρεπε να είναι ρόλος “ομπρέλα” και να ενθαρρύνει τις διαδημοτικές συνεργασίες- και σε δεύτερο λόγο θα καταργούσαμε τις χωρικές αντιπεριφέρειες και τις αντικαθιστούσαμε με θεματικές. Κι αυτό γιατί οι χωρικές που διατηρούν ουσιαστικά τον θεσμό της νομαρχίας είναι αυτές που εμποδίζουν την ανάπτυξη του συναισθήματος του “συν-ανήκειν” και που αντιμετωπίζουν τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την Αττική με έναν τρόπο αποσπασματικό».

Γ.Ν.: Θα επηρεάσουν τη διοίκησή σας αποφάσεις από τα μνημόνια και τις περικοπές;

Μ.Γ.: «Οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν περιοριστεί δραματικά. Εδώ παίρνω την ευκαιρία να πω ότι ο Καλλικράτης, που ήταν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο -παρόλες τις ατέλειές του- είναι ένα εργαλείο το οποίο φτιάχτηκε στον καιρό της ευμάρειας ή της υποτιθέμενης ευμάρειας. Μετά από τριάμισι χρόνια εφαρμογης πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις του Καλλικράτη. Από εκεί και πέρα όμως, η δουλειά του περιφερειάρχη είναι ακριβώς αυτή: να διεκδικεί πράγματα και η διεκδίκηση να μην περιορίζεται στην γκρίνια, αλλά να απαιτεί δραστικά και αποτελεσματικά από την κεντρική διοίκηση».

«Να αλλάξουμε νοοτροπία»

GIANNAKAKH 3PTYXO.indd

Γ.Ν.: Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των σκουπιδιών της Αττικής;

Μ.Γ.: «Τα σκουπίδια είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα. Οι συνυποψήφιοί μου μιλάνε για το τι θα γίνει στο τελικό στάδιο και συμφωνούν. Απλά ο ένας θέλει μεγάλα εργοστάσια, ο άλλος θέλει μικρά εργοστάσια ανά δήμους. Ο ένας θέλει να γίνει με Σύμπραξη Ιδιωτών και Δημοσίου (ΣΔΙΤ), ο άλλος δεν θέλει. Εμείς ως «Παρέμβαση για την Αττική – Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση» θεωρούμε ότι η βασική δουλειά γίνεται στα ενδιάμεσα στάδια. Δηλαδή, πρέπει να αλλάξει όλη η θεώρησή μας απέναντι στα απορρίμματα. Καταρχήν, πρέπει να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Είμαστε, σύμφωνα με τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 5η χώρα κατά κεφαλήν στην παραγωγή σκουπιδιών. Πρέπει λοιπόν με την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και την αλλαγή νοοτροπίας να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών. Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει συσκευασία για την οδοντόκρεμα στα σούπερ-μάρκετ; Είναι εντελώς άχρηστο. Πρέπει επίσης να γίνει πλήρης διαλογή των σκουπιδιών. Όχι μόνον ένας κάδος ανακύκλωσης και ένας για την οργανική ύλη. Σε ένα επόμενο στάδιο να υπάρχουν πράσινα σημεία όπου να γίνεται ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών -όσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν-. Μετά, κομποστοποίηση και έτσι φτάνουμε σε ένα 10% τελικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς δεν είμαστε με μια ιδεολογική εμμονή κατά της καύσης των σκουπιδιών, απλά την θεωρούμε ως ανταγωνιστική σε όλο αυτό το πρόγραμμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης».

Γ.Ν.: Δεν είναι όμως στην νοοτροπία μας να πετάμε απλά μια σακούλα στα σκουπίδια;

Μ.Γ.: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι στο DNA του Έλληνα ή οποιουδήποτε ανθρώπου σε αυτόν τον πλανήτη. Όλα είναι θέμα παιδείας και αγωγής. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον».

Γ.Ν.: Η περιφέρεια θα αποτελέσει αποκλειστική σας ενασχόληση τα επόμενα πέντε χρόνια;

«Δεν μετράμε τη σκιά μας και θαρρούμε ότι μετράμε το μπόι μας»

Μ.Γ.: «Ως βουλευτής Β’ Πειραιά θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τα προβλήματα της Αττικής αφού αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός να κάνω. Πιστεύω ότι θα εκλέξουμε πολλούς περισσότερους του ενός περιφερειακούς συμβούλους και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ γόνικη και επικοδομιτική ενασχόληση καθώς θα μπορώ να “μπολιάσω” το περιφερειακό συμβούλιο με την εμπειρία που έχω ήδη ως βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο και να φέρνω θέματα της περιφέρειας στο κοινοβούλιο.Άλλωστε, εμείς δεν διεκδικούμε την περιφέρεια. Δεν μετράμε τη σκιά μας και θαρρούμε ότι μετράμε το μπόι μας».

Γ.Ν.: Πώς σχολιάζετε την φραστική επίθεση Πάγκαλου κατά της Ρένας Δούρου;

Μ.Γ.: «Όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα. Ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια υποβαθμίζουν τον πολιτικό διάλογο και δεν πρέπει να αποτελούν κομμάτια της προεκλογικής αναμέτρησης».

Γ.Ν.: Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης…

Μ.Γ.: «Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην αρχή είχε πει ότι είναι δημοψήφισμα, όταν είδε ότι δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά τα δημοσκοπικά ευρήματα, άλλαξε γνώμη και λέει «όχι, δεν είναι δημοψήφισμα». Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει δικά της, πολύ συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά. Η αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Για τις περιφέρειες, δεν το αρνούμαι, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Άλλο είναι το νόημα των ευρωεκλογών, άλλο των νόημα των εθνικών εκλογών. Καλό θα είναι πρώτα εμείς, οι πολιτικοί, να μην τα μπερδεύουμε για να μην συσκοτίζουμε και τον πολίτη μπροστά στην κάθε κάλπη».

Γ.Ν.: Εσείς βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Μ.Γ.: «Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως ασκείται μέχρι τώρα, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές».

Γ.Ν.: Έχει πάρει συντηρητική στροφή η κυβέρνηση;

Μ.Γ.: «Μα φυσικά. Δεν υπάρχει πιο δυνατή απάντηση σε αυτό από αυτή του Ιουνίου του 2013 όταν αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση συνεργασίας».

Γ.Ν.: Θεωρείτε ότι δεν θα περάσετε σε δεύτερο γύρο. Ποιον υποψήφιο θεωρείτε πιο ικανό να αναλάβει την περιφέρεια;

«Κάποιος μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα όσο μικρός αριθμητικά κι αν είναι»

 

Μ.Γ.: «Ο επικεφαλής μιας περιφερειακής κίνησης να δηλώσει στήριξη είναι υποτίμηση του εκλογικού σώματος, των ανθρώπων που τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο του την πρώτη Κυριακή. Εμείς, όλες τις μέρες του προεκλογικού αγώνα έχουμε αναφερθεί διεξοδικότατα και στο ποιες είναι οι ανάγκες της Αττικής και ποιο είναι το πρόγραμμά μας, αλλά και ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του νέου περιφερειάρχη μέχρι το 2019. Με όλα αυτά ως παρακαταθήκη στο μυαλό του, ο ψηφοφόρος θα προσέλθει στην κάλπη της 25ης Μάη».

Γ.Ν.: Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η παρέμβαση σας μόνο με την παρουσία συμβούλων στο περιφερειακό συμβούλιο;

Μ.Γ.: Η «Παρέμβαση για την Αττική – Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση» ουσιαστικά βασίζεται στην πολύτιμη εμπειρία του συνδυασμού «Αττικής Γης» και του συνδυασμού «Αττική – Οικολογική Απάντηση» που συμμετείχαν στο συμβούλιο με δύο συμβούλος έκαστος επίσης με δύο συμβούλους. Έκαναν θαυμάσια δουλειά. Κάποιος μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα όσο μικρός αριθμητικά κι αν είναι.

Γ.Ν.: Πώς θέλετε να δείτε την Αττική σε 5 χρόνια από τώρα;

Μ.Γ.: «Την Αττική σε πέντε χρόνια θέλω να την δω ως μια περιφέρεια όπου θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον, όπου στη συνείδηση του κάθε πολίτη θα είναι χαραγμένο το ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν κοστίζει, αντίθετα δημιουργεί πράσινες θέσεις εργασίας. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως μια περιοχή που τα ποσοστά ανεργίας θα είναι πολύ χαμηλότερα από ότι είναι σήμερα, όπου τα χρήματα που έρχονται στην περιφέρεια, θα χρησιμοποιούνται για την δημιουργία θέσεων εργασίας, βιώσιμων και ποιοτικών με εξωτερική προστιθέμενη αξία και όπου θα υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τα έργα τα οποία γίνονται. Επίσης, να είναι μια περιοχή που ο πολιτισμός θα είναι στην υπηρεσία του τουρισμού ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να έχουμε 12 μήνες το χρόνο τουρισμό.»

Via : www.anexartiti.gr