Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν χθες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου για την Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου, ένα κείμενο που προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά συναντά αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γαλλία να πρωτοστατεί στην κατάργησή του.

Στο Βερολίνο περίπου 50 – 70.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, παρά την δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από την αρχή της διαμαρτυρίας.

Ογκώδεις ήταν οι κινητοποιήσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Αμβούργο και το Μόναχο. Με λιγότερο παλμό εκείνες στη Φρανκφούρτη, στην Κολωνία, τη Στουτγάρδη και τη Λειψία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν χιλιάδες επιγραφές με συνθήματα και σημαίες, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Δημοκρατία αντί για ΤΤΙΡ» και «Όχι σημαίνει όχι», ή ακόμη «Να μοιραζόμαστε κι όχι να διαιρούμε».

«Δημοκρατία αντί για ΤΤΙΡ»

AP Photo/Jens Meyer

AP Photo/Jens Meyer

Εκτός από την ΤΤΙΡ, για την οποία προβλέπεται να ξεκινήσει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους και στην αντίστοιχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), της οποίας η υπογραφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Στις διαδηλώσεις σε συνολικά επτά γερμανικές πόλεις υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 163.000 με 188.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά 320.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στις κινητοποιήσεις καλούσαν περίπου εργατικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα και 30 ΜΚΟ για να καταγγείλουν για ακόμη μία φορά ανοιχτά την αντίθεσή τους στη ΤΤΙΡ, η οποία διαπραγματεύεται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, πίσω από κλειστές πόρτες.