Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Η αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στα γραφεία της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σχετικά με την ελεγχόμενη από τη δικαιοσύνη υπόθεση των διαφημιστικών κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, απέδειξε για μια ακόμη φορά, τις πολλές και μεγάλες παθογένειες του  πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που ταλαιπώρησε και δυστυχώς, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα.

Παθογένειες που προσδιορίζουν την  στάση του παλαιού συστήματος εξουσίας  και εξηγούν γιατί η χώρα υπέφερε και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να υποφέρει από φαινόμενα κοινωνικής αδικίας και ατιμώρητων σκανδάλων.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για συνταγματική αναθεώρηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αυτή την παλιά πληγή του πολιτικού κόσμου επιχειρεί να κλείσει. Που είναι οι διακηρύξεις όλων, ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να απολαμβάνουν προνομίων αλλά να έχουν την δικαστική μεταχείριση που έχουν όλοι οι πολίτες;

Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι η κ. Στ. Νικολοκαπούλου, σύζυγος του κ. Στουρνάρα είναι ένοχη τέλεσης αδικημάτων. Αλλά από την στιγμή που εμπλέκεται η εταιρεία της σε συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο,  η δικαιοσύνη είχε, όχι δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να την ερευνήσει σε βάθος. Και η ίδια, θα έπρεπε άλλωστε να επιζητά τον έλεγχο αυτό κι όχι να τον ξορκίζει και να κρύβεται πίσω από τον θεσμικό ρόλο του συζύγου της, λέγοντας ότι εκείνος ήταν ο πραγματικός στόχος.

Σε μιά απλώς «φυσιολογική»,  ευρωπαική χώρα, μιά ανάλογη έρευνα,  θα γινόταν με χαρά ευπρόσδεκτη από όλους. Τι πιο ορθό και επιθυμητό, από μια δικαστική έρευνα για ένα ερευνόμενο σκάνδαλο που δεν διαχωρίζει εμπλεκόμενους σε αρεστούς, υψηλά ιστάμενους, διαπλεκόμενους με την πολιτική εξουσία ή όχι;

Αλλά φευ, στην Ελλάδα του 2016, μιά εισαγγελική έρευνα για διερευνόμενο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, παραμένει αντικείμενο πολιτικής διελκυνστίνδας και εκμετάλλευσης.

Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μόλις έμαθε για την έφοδο, πήρε τηλέφωνο τον πρωθυπουργό για να ζητήσει εξηγήσεις(;) και να διερευνήσει τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Αλλά ο πρωθυπουργός, ορθώς, επεσήμανε ότι η δικαστική έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν εμπλέκεται με τον θεσμικό ρόλο του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα σενάρια που ακολούθησαν την είδηση της έρευνας, δημοσιογραφικά και πολιτικά, οργίασαν. Ισως επειδή κάποιοι γνώριζαν πράγματα και πρόσωπα από το παρελθόν, συνέδεσαν ευθέως ή εμμέσως την εισαγγελική έρευνα κατά της συζύγου Στουρνάρα με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για απόρριψη της πρότασης του ΤΣΜΕΔΕ, βασικού μετόχου της Τράπεζας Αττικής και όχι της κυβέρνησης, σχετικά με τα νέα πρόσωπα στη Διοίκηση της Τράπεζας.

Αλλοι άρχισαν να διακινούν πληροφορίες για συνεδρίαση της επιτροπής Συστημικής Ευστάθειας και μιλούσαν καθαρά για πράξη απάντησης της κυβέρνησης στον κ. Στουρνάρα. Ούτε που πέρασε από το μυαλό τους ότι η δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και να ενεργεί χωρίς να παίρνει εντολές από την εκτελεστική εξουσία. Τέτοια  εκτίμηση στη δικαστική λειτουργία.

Ενδεικτικό της κατάπτωσης του κλίματος πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα, είναι ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, με ανακοινώσεις τους, μιά ημέρα αργότερα, έσπευσαν να υποστηρίξουν πλήρως τον κ. Στουρνάρα και εμμέσως την συζύγό του, μιλώντας για παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη και προσπάθεια εκφοβισμού και επίθεσης κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος!

Αυτό που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποτελεί εν τοις πράγμασι, μια πρωτοφανή εξωθεσμική παρέμβαση υπέρ της οικογένειας Στουρνάρα σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση!

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αντί να εξάρει τη πρωτοβουλία της δικαιοσύνης για διερεύνηση των στοιχείων, γεγονός που θα ενίσχυε το αίσθημα ισονομίας μεταξύ των πολιτών, έσπευσε να αλλοιώσει την ουσία της υπόθεσης, επικεντρώνοντας σε μια εκτιμώμενη κυβερνητική επίθεση κατά Στουρνάρα, με «Δούρειο Ίππο» την γυναίκα του!

Οι σχέσεις Στουρνάρα-κυβέρνησης

Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνηση και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει στο παρελθόν τον κ. Στουρνάρα ότι συμπεριφέρεται ασύμβατο με το ρόλο του, κάνοντας δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου και υπονομεύοντας προσπάθειες της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαρροές μέσω μειλ συνεργατών του κ. Στουρνάρα για τη διαρροή καταθέσεων και επιδείνωση οικονομικών δεικτών, το καλοκαίρι του 2015.

Το κλίμα πάντως άρχισε να αποφορτίζεται και να γίνεται υποφερτό το τελευταίο διάστημα, παρότι ο κ. Στουρνάρας εξακολουθεί κατά καιρούς, να παρεμβαίνει στη πολιτική διαδικασία, ασκώντας δριμεία κριτική στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το 2015, για την οποία είπε μάλιστα ότι κόστισε στη χώρα 86 δις ευρώ, όσο δηλ. το συνολικό ύψος δανειοδότησης του τρίτου μνημονίου.

Το όνομα του κ. Στουρνάρα είχε μάλιστα εμπλακεί σε συζητήσεις παλαίμαχων ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ(Σημίτη, Πάγκαλου, Διαμαντοπούλου, Γιαννίτση), ως εν δυνάμει μελλοντικού ηγέτη της νέας «κεντροαριστεράς». Ο κ. Στουρνάρας είχε διαψεύσει διακριτικά αυτά τα σενάρια, αλλά με όρους παρόντος, όχι μέλλοντος, αφήνοντας ανοικτό, κατά κάποιο τρόπο το ενδεχόμενο αυτό, στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Τα κόμματα της διαπλοκής και του παλαιού πολιτικού κόσμου, κάνουν σαματά για να υπερασπισθούν τον κ. Στουρνάρα(και τη σύζυγό του), παρότι η εν εξελίξει δικαστική έρευνα αφορά δημόσιο χρήμα και έχει άμεση σχέση με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Με την απαράδεκτη αλλά δικαιολογημένη στάση τους, καταδεικνύουν ότι είναι οι πιο γνήσιοι εκφραστές και συνεχιστές της παλιάς, καταδικασμένης από το λαό, πελατειακής νοοτροπίας, όπου οι φίλοι και ημέτεροι, είναι υπεράνω των νόμων και της κριτικής.

Via : www.presspublica.gr