του Μάρκου Βλάχου

Σήμερα ακούσαμε ακόμα μία ομιλία από τα παλιά.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης δηλαδή τη μείωση του 1% έως 3% ενώ δήλωσε περίτρανα τη διάθεσή του για μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο μέλλον ( είδωμεν πότε) αλλά κουβέντα για την μείωση φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με το ευτελές ποσοστό του 25% έως 35% +1% έως 3% + προκαταβολή φόρου.

Κουβέντα για την απαίτηση της Τρόϊκα για αύξηση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, κουβέντα για την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά κουβέντα για την επιβολή αυξημένου Φ.Π.Α. στα φάρμακα, κουβέντα για τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων Δ.Ε. στο δημόσιο, αύξηση των ωρών εργασίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Αλλά ως γνήσιο τέκνο της συντηρητικής δεξιάς ανακοινώνει αυξήσεις για τους ένστολους δηλώνοντας ότι αυτό δεν θα επιβαρύνει άλλες κοινωνικές ομάδες. Τα χρήματα μάλλον θα τα εμφανίσει αλλά Χουντίνη (στο γνωστό ταχυδακτυλουργό αναφέρομαι) από την αύξηση των εσόδων που θα φέρει η αρνητική ανάπτυξη η οποία ως σήμερα υπολογίζεται στο – 0,7%. Αρχίζουμε να ξεχνάμε όλοι και τα βασικά της οικονομίας ή αυτά τους διδάσκουν στα Αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αναφέρθηκε με θέρμη στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που επιτυγχάνει η κυβέρνηση του συνεπικουρούμενη από τον λαοφιλή Ευάγγελο Βενιζέλο, εννοώντας τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τις χαριστικές διατάξεις στο εκδοτικό κατεστημένο 200.000.000 ευρώ και την πληρωμή 350.000.000 ευρώ στους μεγαλοεργολάβους της χώρας λόγω μείωσης της κίνησης στους αυτοκινητόδρομους διότι όλα αυτά εξασφαλίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα η οποία θα συνεισφέρει αποφασιστικά στον εξορθολογισμό του οικονομικού συστήματος της χώρας. Κάποιος μας θεωρεί ηλίθιους και δυστυχώς αυτός είναι ο πρωθυπουργός.

Ακούσαμε με έκπληξη ότι η αξιολόγηση δεν αποτελεί μέσω απολύσεων αλλά ευκαιρία αύξησης εισοδημάτων των εργαζόμενων στην παιδεία και την υγεία (υπουργεία με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εργαζομένων) και όχι των υπολοίπων.
Μας θεωρούν προφανώς άτομα με μειωμένη αντίληψη για να μην καταλάβουμε το αυτονόητο ΠΑΡΟΧΕΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ και τουλάχιστον στο παρελθόν αυτές οι παροχές είχαν αριθμητικό πρόσημο + κάτι % σήμερα είναι μόνο προθέσεις για το μέλλον.

Στην νεωτερική ομιλία του, ακούσαμε για ένα νέο από ανατολάς κίνδυνο, αυτό των Ταλιμπάν ( προσωπικά δεν άκουσα για την Ουκρανία ) για την στηρίξει την παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι είναι θετική η έξοδος από το σύμφωνο αλλά το να επικαλείται τους Ταλιμπάν για την αναγκαιότητα παραμονής στο ΝΑΤΟ είναι μάλλον φαιδρό. Η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. είναι μέλος του συμφώνου μερικές δεκαετίες και δεν τίθεται επί του παρόντος το θέμα εκτός και αν η πολιτική της Ν.Δ. προσδιορίζεται σε σχέση με τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούσαμε και το εθνικιστικό ντελίριο σε σχέση με το εύρημα του Μακεδονικού τάφου το οποίο είναι σημαντικό αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους από την προσπάθεια ενίσχυσης ιδεοληπτικών εθνικιστικών επιλογών μίας δεξιάς που πηγάζουν από τις εθνοκεντρικές αντιλήψεις του 19ου αιώνα και μόνο δεινά έφεραν στη χώρα.

Τέλος τον ακούσαμε να επικαλείται την ανάγκη παρουσίασης της αλήθειας στον Ελληνικό λαό γιατί αυτή μπορεί να εμπνεύσει και να δώσει ελπίδα. Δυστυχώς μόνο αλήθειες δεν παρουσίασε αλλά μία αλληλουχία ψεμάτων που επιχειρούν να οδηγήσουν τη χώρα σε μία διαπραγμάτευση για το χρέος η οποία θα φέρει νέες θυσίες (πιθανότατα κούρεμα των καταθέσεων όπως επιθυμεί το Δ.Ν.Τ.) για τη μικρομεσαία τάξη η οποία πλήρωσε και θα συνεχίσει να πληρώνει την κρίση μέχρι την οριστικής της διάλυση.

Έχοντας ακόμα επαφή με την πραγματικότητα, καλώ τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει πολιτικές που θα λαμβάνουν υπ όψη τις ανάγκες του λαού και όχι αυτές των τραπεζιτών, των εκδοτών και των μεγαλοεργολάβων της χώρας.

Ο Μάρκος Βλάχος είναι μέλοςτης Κ.Ε. της ΔΗΜ. ΑΡ