κοστα ρικα

Παγκοσμίως γνωστή για τη βιοποικιλότητα αλλά και τη φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική της, η μικρή χώρα της Κόστα Ρίκα κάλυψε φέτος το 99% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, και είναι πλέον μια από τις λίγες χώρες που εγκαταλείπει το ορυκτό κάρβουνο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Κόστα Ρίκα, ICE, ανακοίνωση περιχαρής ότι πέτυχε «99% παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές» στη διάρκεια του 2015, ενώ για 285 ημέρες του έτους το ποσοστό έφτασε στο θεαματικό 100%,

«Κλείνουμε το 2015 με ορόσημα στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία μας φέρνουν στο παγκόσμιο επίκεντρο» υπερηφανεύτηκε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κόστα Ρίκα καλύπτει τα τρίτα τέταρτα των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και την υψηλή βροχόπτωση της χώρας. Το υπόλοιπο ένα τρίτο καλύπτεται από γεωθερμικές και ηλιακές εγκαταστάσεις και καύση βιομάζας.

Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για τα πλούσια, τροπικά οικοσυστήματά της, τα οποία φιλοξενούν το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που καταλαμβάνει μόλις το 0,1% της χερσαίας έκτασης των πλανήτη. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό προστατευόμενων εκτάσεων στον κόσμο, το οποίο φτάνει το 25%.

Το 2007, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να γίνει η Κόστα Ρίκα η πρώτη χώρα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2021.

Via : http://news.in.gr