3-thumb-medium

Διακόπηκε λίγο μετά τις 22.00 την Πέμπτη η τρίτη κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, με βασικό θέμα την ΕΡΤ αλλά και το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης. «Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης .«Έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης», είπε ο Ε. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «θέλουμε η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως τρικομματική».

«Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη σύσκεψη της ΚΟ του κόμματος. Επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για τυπικό διαδικαστικό ζήτημα και ότι «το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων της ΕΡΤ». Σημείωσε ότι τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμότητας και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δεν έτυχε εφαρμογής, «όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση». Ακόμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου παρά την αντίρρηση της ΔΗΜΑΡ, την οποία γνώριζε.

«Έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «θέλουμε η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως τρικομματική» και τονίζοντας ότι «δεν θέλει ο κόσμος πρόωρες εκλογές». Χαρακτήρισε «ατυχή πρωτοβουλία της ΝΔ» το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ είπε πως «έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης για την ΕΡΤ», προσθέτοντας ότι «δεν μας ικανοποιούν πλήρως». Σημείωσε ωστόσο ότι «αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε όλες τις συχνότητες, και την επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων, με ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα».

Ενδεχόμενη αποχώρηση και μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη ΔΗΜΑΡ, σημαίνει πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με 153 βουλευτές. Θα επιδιωχθεί όμως και η στήριξη βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί προκειμένου να αντέξει η κυβέρνηση λίγο ακόμη.

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών διακόπηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ οπότε και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μετέβησαν στα γραφεία των κομμάτων τους όπου είχαν συγκληθεί εκτάκτως οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων τους.

Το απόγευμα είχαν ξανασυνεδριάσει τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις. Όπως έγινε γνωστό, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος φέρεται να ανέφερε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά την ΕΡΤ.

Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, ελήφθη ομόφωνα απόφαση για δημόσια ραδιοτηλεόραση με όλο το προσωπικό. Η νέα εταιρεία προτείνεται να είναι «καθολικός διάδοχος» της ΕΡΤ που θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις και όλους τους εργαζόμενους. Το μήκος των συμβάσεων που θα υπογραφούν και οι διαδικασίες θα καθοριστούν από το μεταβατικό σχήμα, αλλά αναμένεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων της ΕΡΤ να φύγουν κατά τη μεταβατική διαδικασία. Η ΔΗΜΑΡ προτείνει να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή νόμος για το νέο σχήμα.

Στο μεταξύ, το θέμα της ΕΡΤ συζητείται και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξετάζει την αίτηση αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα στη Βουλή, καθώς για δεύτερη φορά δεν έγινε δεκτή η τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την ΕΡΤ. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει δεκτή την τροπολογία, επικαλούμενος το άρθρο 73 παρ. 3 του Συντάγματος, βάσει του οποίου εάν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση δεν τίθενται καν σε συζήτηση τροπολογίες. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχώρησαν από την Ολομέλεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, που δεν κατέληξε σε συμφωνία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα «κοινωνικής τάξης», ζητήματα που αφορούν ένα θεσμό πολύ μεγάλης σημασίας, αναφερόμενος στην ΕΡΤ. Τόνισε εκ νέου ότι κεντρικό θέμα είναι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, φέρνοντας θέμα «επαναθεμελίωσης της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης».

«Να υπάρξει λύση και να επαναλειτουργήσει με όλες τις συχνότητες η δημόσια ραδιοτηλεόραση με κανονικό πρόγραμμα, αυτό ήταν το αντικείμενο, αλλά όχι μόνο αυτό, διότι δεν είναι το μόνο ζήτημα, είναι και τα ζητήματα λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης που πρέπει να εξασφαλίζει τον κοινό τόπο, την κοινή θέση των τριών κομμάτων», δήλωσε χθες ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Όπως γράφει η σημερινή «Ε», όλα δείχνουν πάντως, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, ότι μειώνεται η πιθανότητα εμπλοκής και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αποδέχεται να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι, αναγνωρίζοντας ότι η νέα συμφωνία-πακέτο που ζητούν οι εταίροι του μπορεί να βάλει τέλος στην περίοδο της ηγεμονίας του. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να μην επιμένουν στο όνομα της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά στην ανάγκη στο μεταβατικό στάδιο να ανοίξει άμεσα το σήμα, σε όλες τις συχνότητες και με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους στη νέα προγραμματική συμφωνία, αλλά και απαιτώντας την υπογραφή συμφώνου για τη λειτουργία της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής.

Via : www.enet.gr