Την απόφαση υπέγραψαν οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου

Χωρίς απολύτως καμία δικαιολογία το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αποφάσισαν ξαφνικά να μην αναρτήσουν για τρίτη συνεχή χρονιά τις λίστες με όσους χρωστούν σε Εφορία και Ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται για τους μεγαλοοφειλέτες αυτής της χώρας που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους και δεν έχουν εμφανιστεί καν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για πάνω από έναν χρόνο.

Φυσικά, οι λίστες, όπως είχαν αναρτηθεί τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2019 και έκτοτε η διαδικασία ανάρτησης «πάγωσε» λόγω της πανδημίας, περιείχαν χιλιάδες ονόματα επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία πολλών εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας.

Τελικά, η απόφαση την οποία υπέγραψαν οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου αναφέρει πως η ανάρτηση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες θα μπορεί να γίνει σε έναν χρόνο από τώρα, συγκεκριμένα έως το τέλος Ιουνίου του 2023!

Ειδικότερα, η κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει ημερομηνία 13 Ιουλίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023».

Ουδείς γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε ξαφνικά να αναβάλει τη διαδικασία, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα και οσμή… απόκρυψης ορισμένων οφειλετών, ώστε να μη διαπομπευτούν στην κοινή γνώμη μέσω της δημοσιοποίησης των ονομάτων τους, αλλά και των ποσών που χρωστούν στο κράτος χωρίς να τα έχουν ρυθμίσει. Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, που χρονίζουν, πολλές δε εξ αυτών πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος. Παράλληλα, στη διπλανή στήλη αναγράφονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και, τέλος, το άθροισμα των οφειλών.

Πηγή : https://www.dimokratia.gr