koustour1

Ο σκηνοθέτης που αποτύπωσε σχεδόν ποιητικά στο φακό του την κουλτούρα balkano, αντιλαμβάνεται την γοητεία των Βαλκανίων με έναν τρόπο που δεν χωρά φτιασίδια και δεν καθορίζεται από τους κανόνες των δημοσίων σχέσεων.΄Ένα τρόπο αυθεντικό και απόλυτο.

Η νέα του ταινία «Έρωτας και πόλεμος» θα έχει πρωταγωνίστρια την Μόνικα Μπελούτσι, ενώ η αυτοβιογραφία του «Κι εγώ που ήμουν σε αυτή την ιστορία;» -ένα σκοτεινό οδοιπορικό στα παιδικά του χρόνια στην πολύπαθη Γκόριτσα- πουλάει σαν ζεστό ψωμάκι παγκοσμίως.

Κατά την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προ καιρού δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει την κρίση στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα που γνώρισα εγώ, έχει αλλάξει εκ θεμελίων. Παλιότερα υπήρχαν υποδομές, χρήματα, όνειρα και φυσικά μια βαλκανική κατάσταση λειτουργίας όλων αυτών. Σήμερα δεν είναι η ίδια χώρα. Τα δανεικά τελείωσαν. Βέβαια κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Κάποιοι καρπώθηκαν όλη αυτή την κατάσταση και έβγαλαν αρκετά χρήματα. Όπως και να ‘χει όμως, είναι ανόητο να λέμε ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρώπη. Δεν μπορώ να το φανταστώ. Αυτή η χώρα είναι η βάση της παγκόμιας κουλτούρας. Γι’ αυτό η μοίρα του Ελληνα είναι η Ευρώπη».

Αυτή την εποχή ο Εμίρ Κουστουρίτσα ετοιμάζει τη νέα του «Έρωτας και Πόλεμος» με πρωταγωνίστρια τη 48χρονη Μόνικα Μπελούτσι. Το φιλμ θα διηγείται την ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού τον καιρό του πολέμου και φυσικά έχει ως απώτερο στόχο να καταλήξει στον αγαπημένο κινηματογραφικό προορισμό του Κουστουρίτσα που δεν είναι άλλος από τις Κάννες.

Via : www.iefimerida.gr