panttrag1-thumb-medium

του Γιάννη Παντελάκη

Η φράση «δεν θα γίνω η Ιφιγένεια κανενός», ανήκει στον Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι η πιο άστοχη που θα μπορούσε να βρει. Η Ιφιγένεια ήταν αθώα, εντελώς αθώα. Ο πατέρας της, ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι της Θεάς Αρτέμιδος, είχε προκαλέσει την οργή της και εκείνη του ζητούσε να της θυσιάσει την κόρη του. Αν πρέπει να βρούμε μια Ιφιγένεια σ’ αυτή την χώρα, δεν θα δυσκολευτούμε. Εκατομμύρια. Όλοι όσοι έβλεπαν τα εκατομμύρια να περνάνε δίπλα τους, να πηγαίνουν σε κάποιες τσέπες αφορολόγητα, να μεταφέρονται σε κάποιες τράπεζες στο εξωτερικό και να μένουν εκεί ήσυχα και ανέμελα. Πάντως ανάμεσα σ αυτές τις Ιφιγένειες δεν έχει θέση ο Παπακωνσταντίνου και ο κάθε Παπακωνσταντίνου.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην ποινική ευθύνη που μπορεί να έχει για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, εξαιρώντας τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Ας ελπίσουμε εκεί μια άλλη θεά να βάλει το χέρι της, η Θέμιδα. Αναφερόμαστε στην δίχρονη παραμονή της λίστας Λαγκάρντ χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο. Ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον διάδοχό του. Δεν ξέρω αν είναι πολιτικές ή ποινικές οι ευθύνες τους. Ξέρω ότι έχουν ευθύνη. Όχι γενικά και απροσδιόριστα, επειδή δεν αντιμετώπισαν την φοροδιαφυγή. Αλλά συγκεκριμένα, ενώ είχαν την λίστα στα χέρια τους, δεν έκαναν τίποτα. Η έρευνα που-κατω από την πίεση των γεγονότων και την γενική κατακραυγή- γίνεται τώρα, δείχνει ότι το δημόσιο θα μπορούσε από το 2010 να βάλει κάποια εκατομμύρια στα ταμεία του. Δεν τα έβαλε από τους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ, τα έβαλε τελικά από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τώρα, που σηκώθηκε τόση σκόνη για την λίστα Λαγκάρντ, άρχισαν σιγά-σιγά ν αναδεικνύονται και άλλες πτυχές του μεγάλου πάρτι της φοροδιαφυγής. Και αυτές έχουν συγκεκριμένα στοιχεία, δεν είναι απροσδιόριστα. Μαθαίνουμε για μια λίστα Λιχνεστάιν ή λίστα Κίμπερ (υπάλληλος Τράπεζας του Λιχνεστάιν), η οποία είχε 4.527 ονόματα Ελλήνων και Γερμανών. Η λίστα αυτή, ήταν γνωστή από το 2007. Για σκεφτείτε το. Από το 2007. Κυβέρνηση Καραμανλή. Δεν διερευνήθηκε ποτέ από κανέναν. Στην Γερμανία διερευνήθηκε και ασκήθηκαν διώξεις σε όσους δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Στην Ελλάδα, απλά δεν συνέβη τίποτα. Όπως δεν συνέβη και μια άλλη λίστα, αυτή του Λουξεμβούργου με 4.200 ονόματα.

Στα χρόνια της κρίσης, οι κυβερνώντες δεν μας άφηναν ποτέ να πλήττουμε. Κάθε τόσο που έκοβαν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, προσπαθούσαν να εκτονώσουν τις αντιδράσεις διοχετεύοντας πληροφορίες για σύλληψη μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής. Στο πρώτο μνημόνιο ο Παπακωνσταντίνου και η πολιτική παρέα του, διοχέτευαν πληροφορίες για φοροφυγάδες γιατρούς του Κολωνακίου. Γιατροί με πενιχρά εισοδήματα και τεράστιες καταθέσεις. Έγινε ποτέ τίποτα με όλους αυτούς, εισέπραξε το δημόσιο χρήματα ; Αν γινόταν θα το μαθαίναμε, οι πολιτικοί πάντα «πουλάνε» τα όποια επιτεύγματά τους. Φοβόμαστε πως όχι, μακάρι να κάνουμε λάθος. Όσο τα μνημόνια και οι περικοπές συνεχιζόντουσαν, τόσο και κάποια εντυπωσιακά στοιχεία ερχόντουσαν στην επικαιρότητα. Νέα λίστα από την Ολλανδία αυτή την φορά, με Έλληνες που έχουν στην κατοχή τους θαλαμηγούς και σκάφη πολυτελείας με κόστος απο 500.000 εως 4 εκατ. ευρώ ! Οι ίδιοι οι Ολλανδοί μας έστειλαν την σχετική λίστα, χωρίς καν να την ζητήσουμε. Και μάλιστα λίστα με παραστατικά αγοράς, άδειες ακόμα και διευθύνσεις κατοικίας των ιδιοκτητών τους. Είδατε να γίνει κάτι; Νομίζω πως αυτό το «κάτι», ένας στοιχειώδης έλεγχος δηλαδή, δεν έγινε και με άλλους 600 Έλληνες που αντικατέστησαν τους Αραβες στο Λονδίνο αγοράζοντας μαζικά ακριβά σπίτια. Τότε που ο Guardian έγραφε για την «Ελληνική απόβαση στο Λονδίνο» !

Όσα συνέβησαν με όλους αυτούς τους χειρισμούς, μας δείχνουν πως η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν θ αντιμετωπιστεί. Δεν θέλουν, δεν μπορούν ή και τα δυο μαζί. Και μας δείχνουν ακόμα, πως η επόμενη τρύπα στον προϋπολογισμό, θα καλυφθεί με μερικές ακόμα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις…

Via : www.protagon.gr