ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Η πέμπτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μπαίνει πλέον σε τροχιά. Αύριο ο Δήμος Ηλιδας θα ανακηρύξει την κοινοπραξία J&P Αβαξ – «Μεσόγειος» – ΑΑΓΗΣ οριστικό ανάδοχο του έργου που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Ηλείας. Εκτός απροόπτου, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους.

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ηλιδας (που έχει οριστεί ως φορέας υλοποίησης του έργου από τον συλλογικό φορέα –ΦΟΣΔΑ– των δήμων για τα απορρίμματα στην Ηλεία) θα αποφασίσει την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού (που έχει ολοκληρωθεί… από τις αρχές του 2014). «Ακολούθως η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ελπίζουμε ότι θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους», εξηγεί ο δήμαρχος Ηλιδας (και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας) Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. «Από εκεί και έπειτα εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις, καθώς η μονάδα θα κατασκευαστεί σε χώρο του δήμου, δίπλα στον ΧΥΤΥ».

Η κοινοπραξία θα κατασκευάσει μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τόνων ετησίως και ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 45.000 τόνων (έναντι 60.000 τόνων, στον αρχικό διαγωνισμό). «Η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ήταν μια ορθή απόφαση. Θα ήταν παράλογο να ζητούμε από τους δήμους να πληρώσουν για μια υπηρεσία που δεν θα προσφέρουμε», λέει ο Διον. Γεωργόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Μεσόγειος» και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας στο συγκεκριμένο έργο. «Με δεδομένο ότι η “Μεσόγειος” έχει εδώ και 2,5 χρόνια αναλάβει την υφιστάμενη μονάδα μηχανικής διαλογής απορριμμάτων και τον ΧΥΤΥ (σ.σ.: στον οποίο καταλήγουν πλέον όλα τα απορρίμματα της Ηλείας), γνωρίζουμε ότι το 2018 διαχειριστήκαμε 53.000 τόνους απορριμμάτων».

Το κόστος της επένδυσης είναι 33 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,8 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από εταιρικό δανεισμό, καθώς η αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο (όπως έχει γίνει σε άλλα ΣΔΙΤ) κρίθηκε ασύμφορη. Η κοινοπραξία θα χρειαστεί 22 μήνες για να κατασκευάσει τη μονάδα και στη συνέχεια θα τη λειτουργεί για τα επόμενα 25 χρόνια. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα κοστίζει 64 ευρώ/τόνο μέχρι τους 60.000 τόνους και 39 ευρώ/τόνο για τις υπόλοιπες ποσότητες. Οσον αφορά την τεχνολογία, περιλαμβάνει μηχανική διαλογή (με στόχο ανακύκλωσης 30%) και αναερόβια χώνεψη με παραγωγή ενέργειας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία θα συμπληρωθεί με μερικά έργα ακόμα. «Εχουμε εκπονήσει μελέτη για τη δημιουργία κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων στον ίδιο χώρο και θα ζητήσουμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (περίπου 800.000 ευρώ)», λέει ο δήμαρχος Ηλιδας. «Επίσης θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που υπάρχει στη Βόρεια Ηλεία και να δημιουργήσουμε έναν νέο στη Νότια Ηλεία».

Via : www.kathimerini.gr