ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ HANDELSBLATT

Εγγραφο των δανειστών που περιλαμβάνει 5 κοινές προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους φέρνει στο φως η έγκριτη γερμανική εφημερίδα. Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι η εξαγορά 13 δισ. δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. Προβλέπεται επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι και 20 χρόνια. «Πολιτική» αντίδραση από Σόιμπλε

Ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς διαφαίνονται οι πρώτες κινήσεις συμβιβασμού ανάμεσα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, Βερολίνο και ΔΝΤ. Ενδεικτικό ήταν το χθεσινό ανακοινωθέν της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup για διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και δημοσίευμα της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt για κοινές προτάσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές της χώρας ετοίμασαν κοινό έγγραφο με πέντε προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιγράφουν μια σειρά επιλογών για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η ελάφρυνση χρέους. Κεντρικό στοιχείο της συμβιβαστικής πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, βάσει της οποίας ο ESM θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, αξιοποιώντας πόρους από το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης.

Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι όλοι μπορούν να είναι ικανοποιημένοι: τα επιτόκια του ESM είναι αισθητά χαμηλότερα απ’ ό,τι του ΔΝΤ και η διάρκεια ωρίμανσης πολύ μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση για την Ελλάδα. Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του, καθώς η αποπληρωμή δεν θα γίνεται από την Ελλάδα, αλλά από τον ESM.

Ακόμη και τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα, ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, καθώς θα προέλθουν από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στη χώρα μας και τους πιστωτές της. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόλις 32 δισ., οπότε οι πιστωτές εκτιμούν ότι θα υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανταλλαγή χρέους.

Οι συνδυασμοί
Οι υπόλοιπες προτάσεις που περιγράφονται στο έγγραφο, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα, περιλαμβάνουν αρκετές υπο-επιλογές και πιθανούς συνδυασμούς, που θα οδηγήσουν επίσης στο επιθυμητό αποτέλεσμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ανάμεσα στις εναλλακτικές είναι επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων για 10, 15, 20 ή και ακόμη περισσότερα χρόνια. Συμπληρωματικά, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών, μέσω των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που μπορεί να γίνει αποδεκτός τόσο από το ΔΝΤ όσο και από το Βερολίνο. Οπως αναφέρει η Handelsblatt, η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώπιον του ΔΣ του Ταμείου, και έχοντας στο πλευρό της τον Πόουλ Τόμσεν, τόνισε πως δεν είναι αρκετό να δοθεί από πλευράς Ευρώπης μια συγκεχυμένη προοπτική ελάφρυνσης του χρέους. Η διευθύντρια του ΔΝΤ έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ότι όταν επισκέπτεται ένα εστιατόριο δεν της αρκεί ο κατάλογος να γράφει μόνο «κρέας ή ψάρι».

«Οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν με ανακούφιση ότι στο ΔΣ υπάρχει η διάθεση το Ταμείο να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ανοιχτός» γράφει η εφημερίδα. «Τουλάχιστον για έναν χρόνο, μέχρι να εκπνεύσει το τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει ξανά την Αθήνα» συμπληρώνει, έχοντας πάντοτε ως προϋπόθεση τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι κοινές προτάσεις, λοιπόν, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, οι λύσεις που προτείνονται στο κοινό έγγραφο των δανειστών δεν απορρίπτονται από το Βερολίνο. «Είναι μια εναλλακτική, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι» γράφει το δημοσίευμα, που τονίζει όμως ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί τώρα, αλλά το νωρίτερο στα μέσα του 2018.

Η δέσμευση Σόιμπλε

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει δεσμευτεί εν όψει εκλογών ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά δεν συμφωνεί με κούρεμα του χρέους. Το δύσκολο έργο που έχουν τώρα μπροστά τους η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε είναι να τηρήσουν μια δύσκολη ισορροπία: αφενός να αφήσουν αρκετά «θολό» το τοπίο σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει να την προσυπογράψει ο Γερμανός υπουργός, και από την άλλη να είναι επαρκώς συγκεκριμένες οι προτάσεις ώστε η διευθύντρια του ΔΝΤ να έχει την αίσθηση πως οι Ευρωπαίοι περιγράφουν τι είδους… κρέας και ψάρι έχουν κατά νου.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Handelsblatt κατά την πάγια τακτική του έσπευσε να υπενθυμίσει ότι οι όποιες αποφάσεις για ελάφρυνση χρέους θα ληφθούν το 2018. Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε η ανακοίνωση: «Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Οσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος καταλήξαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Via : www.ethnos.gr