crisis

Σήμερα «το δεσμείν και το λύειν»

Λευκωσία: Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Mε ευθείες βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του ΔΝΤ καταφέρθηκαν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί σε δηλώσεις τους αργά χθες το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής σύσκεψης που είχαν στο Προεδρικό από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ωστόσο τα μεγάλα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν ευθέως αν θα υπερψηφίσουν ή όχι τα νομοσχέδια που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθούν σήμερα κατεπειγόντως στη Βουλή για εναρμόνιση με τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Όλοι τόνισαν τον απαράδεκτο και εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ και του ΔΝΤ στην κυπριακή αποστολή στις Βρυξέλλες και καταδίκασαν των ωμό εκβιασμό που δέχτηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κύπρος σχετικά με το πρωτοφανές κούρεμα των καταθέσεων, κάτι που πριν από τη συνεδρία του Eurogroup όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει στο τραπέζι.

Το σκληρό δίλημμα που έθεσαν στην Κύπρο ήταν είτε δέχεται το κούρεμα των καταθέσεων (και άλλα συναφή μέτρα), είτε την ερχόμενη Τρίτη η Κύπρος οδηγείται σε χρεοκοπία. Πάντως σήμερα είναι η κρίσιμη μέρα αφού το συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο, μετά θα ακολουθήσουν οι συνεδρίες των σωμάτων των κομμάτων, η ενημέρωση της Βουλής από τον πρόεδρο Αναστασιάδη (ο οποίος θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό) και το απόγευμα θα συνέλθει η ολομέλεια του νομοθετικού σώματος που θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η δήλωση του προέδρου του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Αρτέμη ο οποίος χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «οδυνηρές και αιφνιδιαστικές». Μετά τη σύσκεψη των αρχηγών στο προεδρικό ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους τραπεζίτες για τις εξελίξεις.

Ο κ.Αρτέμης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον των πιο κρίσιμων στιγμών της κυπριακής οικονομίας. Για αυτό πρωτίστως απαιτείται νηφαλιότητα καθώς και ψύχραιμη μελέτη και αντιμετώπιση των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί». Οι εξελίξεις, πρόσθεσε, «ήταν και οδυνηρές και αιφνιδιαστικές. Γι’ αυτό και είναι απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη η ανησυχία της κοινής γνώμης». Είναι σημαντικό, καταλήγει, «προτού τοποθετηθούμε επί όλων των ζητημάτων που προκύπτουν να τύχουμε πλήρους ενημέρωσης από την κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές».

Via : www.efsyn.gr