timthumb

Βάλε, Θέε μου, ένα χεράκι

να τους βάλω στο χέρι

Κ. Καλαπανίδας, Αδημοσίευτα

Η Παιδεία στη χώρα μας, ιδίως στο ανώτατο επίπεδο των ΑΕΙ/ΤΕΙ, δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια ανευθυνοϋπεύθυνων ούτε υπερφιλόδοξων πολιτικών, που στο μόνο που πιστεύουν είναι η εκλογή ή η επανεκλογή τους.

Το σχέδιο «Αθηνά» δεν είναι προϊόν συμφωνίας τριών κομμάτων (αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν), αλλά υπόγεια διαπλοκή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στη βάση κοινών πελατειακών συμφερόντων (κι όχι, βέβαια, υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος).

Αυτή η ιστορία της διαπροσωπικής συμπαιγνίας υπό το πρόσχημα της συγκυβέρνησης πρέπει να τελειώνει (π. χ. να φεύγει το Πανεπιστήμιο από το Αγρίνιο και να πηγαίνει στην Πάτρα για να εκλεγεί κάποιος εκεί).

Το ήθος της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει να γίνονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη της.

Χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς εθνικό σχεδιασμό και χωρίς συνολικό χωροταξικό πανεπιστημιακό χάρτη, το σχέδιο «Αθηνά» θα μείνει στην ιστορία ως σχέδιο πολιτικής καταν-άλωσης παλαιοκομματικών επιρροών.

Υ. Γ. Δεν μπορεί όλοι οι καθηγητές να διαφωνούν, όλοι οι φοιτητές να αμφισβητούν, τα περισσότερα κόμματα να χαμογελούν υπαινικτικά, όλες οι τοπικές κοινωνίες να αναρωτιόνται, δεν μπορεί το ίδιο κριτήριο να χρησιμοποιείται για συγχώνευση, για παραμονή και για κατάργηση, δεν μπορεί όλοι να μην καταλαβαίνουν και μόνο δύο να ξέρουν τι κάνουν… Κάτι στραβό συμβαίνει και πρέπει γρήγορα να ισιώσει. «Συγ-κάλυψη», πάντως, δεν υπάρχει από τους πανεπιστημιακούς.

*Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. 

Via : www.aixmi.gr