9269836947275382019

της Λώρης Κέζα

Ας πάρουμε στα σοβαρά τις μαζώξεις των πενηντάρηδων στα αμφιθέατρα. Εκεί όπου προσπαθούν να ξαναζήσουν τα φοιτητικά τους χρόνια πολιτικολογώντας. Τίθεται ζήτημα παντρολογήματος της Αριστεράς σε επίπεδο γέο βαγέο. Λένε, λοιπόν, οι υποστηρικτές της διεύρυνσης ότι χαρίζουν στη ΔΗΜΑΡ τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Και απαντά ο Φώτης Κουβέλης: «Αυτό είναι χάρισμά σας στα μούτρα τα δικά σας».

Το ΠαΣοΚ δεν χωρά πια σε συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Εκτός αν παραστεί ως παρατηρητής της Κεντροδεξιάς. Υπάρχουν τα πεπραγμένα. Πρόκειται για κόμμα που κυβέρνησε με συντηρητικές, δεξιές αντιλήψεις, χρησιμοποιώντας αριστερή ρητορική. Κατά την εικοσαετία που ήταν στα πράγματα, δεν έφτιαξε κοινωνικό κράτος. Αντιθέτως, μοίραζε επιδόματα σε επαγγελματικές ομάδες με την ευλυγισία και τη χάρη της Φρειδερίκης. Σκόρπιζε χρήματα σε κάθε ομάδα που με τυχόν απεργία απειλούσε το κοινωνικό σύνολο. Βρέθηκαν, λοιπόν, οι οδηγοί των τρόλεϊ να έχουν μισθό τριπλάσιο από εκείνον του πανεπιστημιακού.

Η δεξιά πολιτική ερανιστικά: Στο πεδίο της πρόνοιας, το ΠαΣοΚ μοίραζε βοηθήματα αντί να διαμορφώνει δομές. Παράδειγμα από τους παιδικούς σταθμούς. Θεσπίστηκε σχετικό επίδομα για ορισμένες εργαζόμενες, αλλά όχι για όλες. Οσες δεν έπαιρναν το επίδομα έπρεπε να έχουν «γνωριμία» για μια θέση σε δημόσιο παιδικό σταθμό.

Στο πεδίο των ίσων ευκαιριών, το ΠαΣοΚ πολέμησε τις διαδικασίες για την επιλογή στελεχών πέραν των κομματόσκυλων. Πολέμησε, δηλαδή, το OpenGov. Το ΠαΣοΚ υπονόμευσε τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, με πιο ενδεικτική την πρόθεση για διορισμό 55.000 ατόμων μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο πεδίο της ανεξιθρησκίας, ο τελευταίος που μίλησε για διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας ήταν ο Αντώνης Τρίτσης. Οι υπόλοιποι εισπνέουν φανατικά το θυμιατό.

Στο πεδίο της ελεύθερης έκφρασης, ο αρχηγός του ΠαΣοΚ, στη Διεθνή Εκθεση Outlook, απομάκρυνε τον πίνακα «Asperges Me» του Τιερί ντε Κορντιέ (με έναν σταυρό κι ένα ολόρθο πέος), λέγοντας ότι η ελευθερία στην τέχνη περιορίζεται από νόμους και από το «κοινό γούστο». Στο πεδίο των σεξουαλικών επιλογών, το ΠαΣοΚ δεν τόλμησε να νομοθετήσει υπέρ της σύζευξης ατόμων του ιδίου φύλου.

Στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέτρεψε την ανάπτυξη παρακράτους που εμπορεύεται ταξιδιωτικά έγγραφα. Οταν μιλούσε για πολυπολιτισμικότητα, έχτιζε τείχος στον Εβρο και εξέταζε το ενδεχόμενο να ενοικιάσει πλωτές φυλακές αλλοδαπών. Στο πεδίο της καταστολής, το ΠαΣοΚ, αντί να ελέγξει το οργανωμένο έγκλημα, έστελνε την Αστυνομία στις πορείες να δέρνει συνταξιούχους.

Στο πεδίο των οικονομικών συναλλαγών, επέτρεψε στις τράπεζες να ξεσαλώσουν, να χρησιμοποιούν επί δεκαετίες καταχρηστικούς όρους σε βάρος των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, ανέχτηκε την εναρμόνιση τιμών από τους μεγαλοσχήμονες του λιανικού εμπορίου, με αποτέλεσμα το ακριβότερο καλάθι νοικοκυριού στην Ευρώπη.

Στο πεδίο των διεθνών οικονομικών συμβάσεων, επέδειξε παράξενη ολιγωρία, αμελώντας ρήτρες που θα προστάτευαν την εθνική οικονομία. Το ΠαΣοΚ έτσι λειτούργησε υπέρ της κεφαλαιοκρατίας.

Αυτά έκανε το ΠαΣοΚ και με αυτά επιχειρεί να προσέλθει στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Με τα πεπραγμένα του, όμως, κατατάσσεται αυτοδίκαια στην κατηγορία του καραδεξιού κόμματος. Δεν είναι κακό να είναι κάποιος δεξιός, αλλά είναι ελαφρώς ανώριμο να κυβερνά ως δεξιός και να ονειροπολεί ως κεντροαριστερός.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος νιώθει προσβεβλημένος, όπως δηλώνει, επειδή στα φόρα των προοδευτικών δυνάμεων δεν θέλουν την παράταξή του. Προκειμένου να εξομοιωθεί με τον Φώτη Κουβέλη, του προσάπτει τη συμμετοχή στην τριμερή κυβέρνηση. Υπάρχει, όμως, μια προφανής διαφορά.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει στην κυβέρνηση ως κόμμα που είχε πάντα αριστερές τοποθετήσεις. Οταν, λοιπόν, έρθει η ώρα που απολογισμού, θα φανεί πόσο πονηρός υπήρξε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πήρε τους αριστερούς για άλλοθι και τους πασόκους για το ποσοστό τους. Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να είναι ένα αριστερό κόμμα, αλλά για το αριστερό ακροατήριο θα χρεωθεί διά παντός την εφαρμογή των μνημονίων. Θα είναι ένα αριστερό κόμμα που έκανε ένα ιστορικό σφάλμα. Οσο για το ΠαΣοΚ, θα είναι διά παντός ένα κόμμα που ουδεμία σχέση έχει με Κεντροαριστερά. Οι εντυπώσεις δεν σώζονται με το μπλα μπλα σε ομίλους προβληματισμού, όταν έχουν παιχτεί τόσο πολλά εκεί έξω, στην εφαρμοσμένη πολιτική.

Via : www.tovima.gr