Oι Γερμανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι που συρρέουν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα δεν μπορούν να το καταλάβουν: «Δηλαδή μπορεί να γίνουν εκλογές σε λίγες εβδομάδες και ακόμη δεν το γνωρίζετε;».

 Η απορία τους είναι γνήσια, η έκπληξή τους μεγάλη. Η δημιουργική ασάφεια, που περιβάλλει τη διενέργεια της επικείμενης αναμέτρησης στη χώρα μας, είναι ακατανόητη. Για τις γερμανικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 η προκήρυξη έγινε τον Δεκέμβριο του 2020. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, ύστερα από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης, ενώ προηγουμένως είχε συζητηθεί με τις τοπικές κυβερνήσεις, ώστε να ληφθούν υπόψη αργίες, γιορτές και άλλες σημαντικές ημερομηνίες.

Η σύγκριση με τα καθ’ ημάς είναι αποκαρδιωτική. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τις εκλογές σταδιακά, εν είδει γρίφου. Στις αρχές του χρόνου λέει το αινιγματικό «Τον Απρίλιο ή τον Μάιο» κι αρχίζουν τα σενάρια αν συναινεί η Εκκλησία στη διενέργεια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και στη συνέχεια αν θα συμπέσει η πρώτη Κυριακή της αναμέτρησης με το μνημόσυνο των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

Οταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες αρνητικές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν αποσυσπείρωση της Ν.Δ., γεμίζουν οι παραπολιτικές στήλες με σενάρια κατά πόσον θα ήταν εφικτό συνταγματικά να γίνουν τον Αύγουστο! Και την Τρίτη το βράδυ βγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική εκπομπή για να απαντήσει –υποτίθεται– στις απορίες των παιδιών που σώθηκαν από το τρένο και εξαγγέλλει κατηγορηματικά «εκλογές τον Μάιο». Οχι ακριβή ημερομηνία, έτσι αορίστως «τον Μάιο», αδιαφορώντας για τον προγραμματισμό των πολιτών, τα σχέδιά τους, τα οικονομικά τους (σε περίπτωση που χρειαστεί π.χ. να ταξιδέψουν στην εκλογική τους περιφέρεια), τις εξετάσεις των παιδιών, μαθητών και φοιτητών.

 Το πρόβλημα είναι πως αυτό εκλαμβάνεται ως κανονικότητα στη χώρα μας. Η αοριστία δεν εξοργίζει, είναι αναμενόμενη. Δίνει άλλωστε περιεχόμενο στα δημοσιογραφικά άρθρα. Η περιφρόνηση προς τις συνταγματικές διαδικασίες θεωρείται θεμιτή.

Πρώτος έμαθε πότε (περίπου…) θα γίνουν εκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης και μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μπορεί να ηχεί επουσιώδης η παρατήρηση, είναι όμως ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας των θεσμών στη χώρα. Ενα ακόμη σύμπτωμα της ελληνικής εξαίρεσης.

Πηγή : https://www.kathimerini.gr