Προβληματισμένοι για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας οι Aντώνης Σαμαράς και Γκίκας Χαρδούβελης

Παρά την αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων και τις σαρωτικές αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Δημόσιο, η τρόικα απαιτεί νέες αξιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας επιτακτικά περικοπή συντάξεων.

Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε με e-mailτους δανειστές για τη λήψη νέων μέτρων και σήμερα αναμένει την απάντησή τους.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία από το 6,5% ακόμα και στο 13%, εξέλιξη που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό.

Η κυβέρνηση κάνει πίσω στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του αρχικού της σχεδίου.

Για το Δημόσιο προβλέπει την εφαρμογή νέων εισαγωγικών μισθών από 1/1/2015 με: κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας, καθώς και νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών.

Ωστόσο, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ενώ οι δανειστές εμμένουν και στις παράλογες απαιτήσεις τους για νέες περικοπές 15-20% στις κύριες συντάξεις από την 1-1-2015.

Spiegel: Νέο «μνημόνιο» με αυστηρή επιτήρηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζωνης αποφάσισαν ότι την εποχή μετά το Μνημόνιο για την Ελλάδα θα ακολουθήσει η εποχή της «προληπτικής γραμμής πίστωσης», και μάλιστα στην αυστηρή εκδοχή της που ονομάζεται ECCL.

Στην Ελλάδα θα διατεθούν 10 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης, κεφάλαια που προορίζονταν για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τελικά δεν διατέθηκαν. Η μορφή αυτής της στήριξης προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και επιτήρηση, όταν η χώρα κάνει χρήση των κεφαλαίων. Ελεγχοι, όμως, που δεν θα έχουν τη μορφή που είχαν μέχρι τώρα οι επιθεωρήσεις της τρόικας, θα είναι πάντως σε κάθε περίπτωση μια ενισχυμένη μορφή επιτήρησης.

Via : www.efsyn.gr