timthumb

μεταξύ… ΝΔ και Ρουπακιώτη

Σε πολιτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση και, κυρίως για τη ΔΗΜΑΡ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Αγίου Κωνσταντίνου επιμένουν να προωθηθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου, ενώ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης και, γενικότερα, για το Μαξίμου, που έχει «παγώσει» το σχέδιο νόμου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι, όπως φάνηκε χθες, όλες οι πλευρές επιμένουν στις απόψεις τους, ο Φώτης Κουβέλης είναι αντιμέτωπος με ένα κρίσιμο πολιτικό δίλημμα: αν θα δημιουργήσει σοβαρή κρίση στην κυβέρνηση, επιμένοντας μέχρι τέλους ή αν θα προχωρήσει σε έναν ακόμη συμβιβασμό -χωρίς, όμως, αυτή τη φορά να έχει τη «δικαιολογία» περί «παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» και «αποφυγής της ασύντακτης χρεοκοπίας».

Οργισμένο τηλεφώνημα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψε χθες την ενόχλησή του, όταν έμαθε ότι πηγές της Συγγρού προαναγγέλλουν, ουσιαστικά, την παραπομπή του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη στις ελληνικές καλένδες. Για το λόγο αυτό, ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι η υπόθεση πρέπει να φύγει από το επίπεδο υπουργείο Δικαιοσύνης-γενικός γραμματέας της κυβέρνησης-γραμματέας Κ.Ο. της ΝΔ και τηλεφώνησε ο ίδιος στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αξίωσε τη σύγκληση σύσκεψης αρχηγών, ώστε να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο το συγκεκριμένο θέμα. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με την απροθυμία του Μαξίμου να προωθήσει το νομοσχέδιο, αλλά και με τον ίδιο τον Αντώνη Ρουπακιώτη (που έχει προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ), αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται αποφασισμένος να παραιτηθεί, αν το νομοσχέδιό του ακυρωθεί. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει μείζον πολιτικό πλήγμα για την Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς θα δοθεί η αίσθηση ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να «προστατεύσει» τον έναν από τους δύο υπουργούς που διαθέτει στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση -και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα- στο επιτελείο του Φώτη Κουβέλη αντιλαμβάνονται ότι «δεν έχουν πολλά περιθώρια» και πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να «παγώσει» οριστικά ένα τέτοιας φιλοσοφίας νομοθέτημα. Εξ ου και ήδη επεξεργάζονται όχι μόνο εναλλακτικές λύσεις, αλλά και σενάρια για έναν όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο «έντιμο συμβιβασμό»…

Via : www.matrix24.gr