Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη είναι κυρίως πολιτικό» τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε συνέντευξη που έδωσε στο Ionian TV και τον Τάσο Θεοδόση και στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί πέρασαν στην Ευρώπη σε μερικούς μήνες, χωρίς να επέλθει η καταστροφή του κόσμου.

«Στην Ευρώπη ανεβαίνει η ακροδεξιά, η οποία δημαγωγεί, δεν θέλει μετανάστες και πρόσφυγες από μη χριστιανικές χώρες. Οι κυβερνήσεις φοβούνται την άνοδο της και κλείνουν τα σύνορα. Για τις τραγωδίες όπως στην Πύλο, δεν αρκεί να λέμε ότι φταίνε οι διακινητές, οι οποίοι φυσικά εκμεταλλεύονται τον πόνο των ανθρώπων. Οι διακινητές ναρκωτικών είναι απαίσιοι, αλλά οι αιτίες για τους θανάτους από ναρκωτικά είναι βαθύτερες. Το ίδιο συμβαίνει με τα προσφυγικά-μεταναστευτικά ρεύματα και με τα ναυάγια.

Φταίνε τα κράτη μέλη και οι «Μελόνι» της Ευρώπης που δεν θέλουν να ακολουθηθεί μία πολιτική αλληλεγγύης όπου θα μοιράζονται τα βάρη των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ρευμάτων. Στην Ελλάδα είχαμε “Μελονοποίηση” του προβλήματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επαίρετο ότι κατάφερε να μειώσει τις προσφυγικές ροές» επεσήμανε ο Στ. Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις «χώρες, όπως η Γαλλία, που έχουν προκαλέσει με τις στρατιωτικές τους παρεμβάσεις προσφυγικά προβλήματα αλλά και σε εκείνες όπως η Πολωνία που δεν δέχονται τους πρόσφυγες που τους αναλογούν σύμφωνα με τον πληθυσμό τους και τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που έχουν».

«Στο γενικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών ευθυνών υπάρχουν ευθύνες και στην Ελλάδα» υπογράμμισε. «Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του λιμενικού, οι ναυαγοί δεν ήθελαν βοήθεια από τα σκάφη που προσέγγισαν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται ότι θα επαναπροωθηθούν βίαια, θα τους πάρουν τα κινητά ή κάποιες φορές και όσα χρήματα έχουν.  Μπροστά στον φόβο της επαναπροώθησης και της βίας, επιλέγουν να πάνε στην Ιταλία με υπερφορτωμένα πλοία. Αλλά προτιμούν να διακινδυνέψουν τα πάντα παρά να γυρίσουν εκεί που έφυγαν, στην κόλαση».«Αυτή η τραγωδία θα πρέπει να μας προβληματίσει » επεσήμανε ο ευρωβουλευτής.

«Οι άνθρωποι που βλέπουμε στις φωτογραφίες και τα βίντεο δεν έχουν άλλη λύση. Πρέπει να βρεθούν τρόποι μιας ανθρωπιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος». Όπως ανέφερε, «οι άνθρωποι που έρχονται από τη Λιβύη έχουν περάσει τα πάνδεινα. Το πρώτο πράγμα που ζητούν οι γυναίκες είναι τεστ εγκυμοσύνης, γιατί έχουν βιαστεί. Οι άνδρες έχουν πληγές από βασανιστήρια».

Το πρόβλημα είναι σύνθετο σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου. «Δεν φταίει μόνο η ελληνική πλευρά, δεν λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα μας, αλλά να γίνονται με σεβασμό στη διεθνή νομοθεσία, με έλεγχο, με αποδοχή αυτών που δικαιούνται άσυλο. Αυτή είναι η σωστή πολιτική που πρέπει να ακολουθείται, αυτή ζητάμε και στην Ευρώπη και οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο Στ. Κούλογλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση πακέτου μέτρων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το ευρωκοινοβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. «Η μετατόπιση του προβλήματος εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων μέσω των συνεργασιών με τρίτες χώρες οι οποίες, όπως η Λιβύη, χρηματοδοτούνται για να κάνουν την “αστυνομία” της Ευρώπης παρά τα στοιχεία ότι εμπλέκονται σε καταχρήσεις σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων δεν αποτελεί και λύση του».

Πηγή : https://tvxs.gr