%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-logo-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 24/6/2019

Ώρα:                  14:00

Η Ελλάδα απαιτείται να «επιβάλλει» την ειρήνη

 Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δίνει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην σύγκληση θεσμικών οργάνων και πιστεύει ότι η συνεργασία σε Εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να έχει μόνιμο χαρακτήρα και να είναι απολύτως ειλικρινής.

Ως αρωγοί στην προσπάθεια συντονισμού και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, καταθέτουμε δημόσια τις προτάσεις μας.

Η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα να ασκήσει πολιτικές ισχύος (Οικονομικής ή Τεχνολογικής).

Η πολιτική της προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας διαρκώς αναζητούμενης πολιτικής Ειρήνης στην περιοχή, γεγονός που την καθιστά σταθεροποιητικό παράγοντα, αφού έτσι αποκτά συμμάχους που τα συμφέροντά τους καλύπτονται από τέτοιες πολιτικές (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βορ. Μακεδονία, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ).

Είναι ουτοπικό να εκτιμούμε ότι η εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα αποκτάται μέσω της ισχύος (παρά το γεγονός ότι συντηρητικοί κύκλοι, κατά καιρούς, προσπάθησαν να το εμφυσήσουν στους πολίτες). Η ισχύς, για την χώρα μας, μπορεί να έχει μόνο αποτρεπτικά χαρακτηριστικά, να κινείται δηλαδή στο πρώτο επίπεδο πολιτικής. Διαφορετική πηγή ισχύος μπορούν να θεωρηθούν και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι συμμαχίες που απορρέουν από την εξόρυξη και διανομή τους.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η επιδίωξη διατήρησης μέσω ισχύος, λειτουργεί με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον Ελληνικό λαό και ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, αφού η αναζήτηση εξοπλιστικών πόρων, δημιουργεί, έμμεσα, έλλειμμα στην Εθνική Κυριαρχία.

Η αντίληψη περί Διεθνούς Δικαιοσύνης, είναι εκτός πραγματικότητας στο παγκόσμιο πολιτικό σύστημα και δεν αποτελεί ρεαλιστική βάση που να μπορεί να στηριχθεί μία μακροπρόθεσμη και πολυδιάστατη γεωστρατηγική πολιτική. Παρόλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί έντονα το εργαλείο του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος ο ενισχυμένος ρόλος και η έντονη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, μόνο σιγουριά δεν αποπνέουν. Αντιθέτως δημιουργούν συνθήκες ομαδοποίησης και άρα περιορίζουν τον στόχο για πολυδιάστατη πολιτική ειρήνης.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κρίνει ότι οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής πρέπει να κινούνται στα πεδία των παρακάτω στόχων:

  1. Τα θέματα εθνικής ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας αποτελούν μοναδικούς και κυρίαρχους στόχους. Οι απειλές της Τουρκίας θα πρέπει να εκτιμώνται ως πραγματικές και δυνάμει επιχειρησιακές.
  2. Απόλυτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ειρήνης και η αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω διαλόγου.
  3. Η διεθνοποίηση του ζητήματος, αλλά και η πλήρης ενεργοποίηση της ΕΕ, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Η ποιότητα της συνεργασίας μας με τους συμμάχους μας, πρέπει να έχει μορφή ενεργειών και όχι μόνο υποστήριξης.
  4. Οι συντελούμενες πολιτικές αλλαγές και η κινητικότητα στα Βαλκάνια (Αλβανία, Κόσσοβο, Σκόπια, Μολδαβία κλπ), είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το σχέδιο απασταθεροποίησης της περιοχής. Εκτιμούμε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας, είναι συντονισμένες και προς αυτό. Η χώρα μας πρέπει να δράσει άμεσα προς όλες τις κατευθύνσεις και να πράξει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μη αλλαγή συνόρων και η σταθεροποίηση.
  5. Ο ρόλος μας πρέπει να είναι ηγετικός, πράος και προς όφελος των λαών των Βαλκανίων. Με τις ενέργειές μας, να υπενθυμίζουμε ότι αποτελούμε έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Να αξιοποιήσουμε αυτή την θέση.
  6. Τώρα είναι η ώρα της ενεργοποίησης πολιτικών αξόνων ώστε η άμυνά μας να γίνει αποτελεσματική.
  7. Μοναδικό ζήτημα με την Τουρκία αποτελεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να παραπεμφθεί σε Διεθνές Δικαστήριο.
  8. Η αίτηση για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπορεί να αποτελέσει μόνο ύστατη ενέργεια.

Η πολιτική της έντασης είναι επιζήμια για όλους τους πολίτες.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και αναμένει από τα πολιτικά κόμματα να δείξουν σοβαρότητα, σύνεση, ψυχραιμία και ενότητα.

Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είναι αναμφισβήτητα κορυφαίο θεσμικό γεγονός και για αυτό καταθέσαμε άμεσα τις προτάσεις μας.

Δυστυχώς, πρέπει να καταγράψουμε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ συνεχίζουν τις γνωστές επικοινωνιακές τους παρωδίες, δημιουργώντας δυσμενές κλίμα για τα Εθνικά θέματα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής πρέπει να είναι μόνιμο και διαρκές.

 

Γραφείο Τύπου

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ