του Στάθη Λουκά *

Συλλογιζόμενος για το είδος του συγκεντρωτισμού που εφαρμόζεται στη ΔΗΜΑΡ κατέληξα στα εξής:
Κατά Γκράμσι οι συγκεντρωτισμοί είναι επτά και αυτοί βασικά μέχρι το 1937 που πέθανε, από τότε μπορεί να έχουν προκύψει και άλλοι. Αλλά κατά τη γνώμη μου, οι μετέπειτα- ακόμη και εκείνος της TV και του web- μπορεί σε μεγάλο βαθμό και να είναι και συνδυασμός των παρακάτω επτά ειδών:
-α. συγκεντρωτισμός εθνικός και γραφειοκρατικός π.χ της Ιταλίας και της Γαλλίας.
-β. συγκεντρωτισμός οργανικός δημοκρατικός και πειθαρχίας.
-γ. συγκεντρωτισμός οργανικός δημοκρατικός και γραφειοκρατικός
-δ. συγκεντρωτισμός οργανικός και διαταγής του δεκανέα.
-ε. συγκεντρωτισμός οργανικός με διεύθυνση θρησκευτικών καστών
-ζ. συγκεντρωτισμός οργανικός και σχέση μεταξύ κυβερνόντων και κυβερνωμένων
-η. συγκεντρωτισμός οργανικός και που βασίζεται στις θεωρίες του Maurras ({ που βασίζεται στην αρχή ότι μια πολιτική ομάδα επιλέγεται με «κοοπτάτσια» γύρω από ένα «αλάνθαστο φορέα της αλήθειας», γύρω από έναν «πεφωτισμένο της σκέψης» που βρήκε τους φυσικούς και αλάνθαστους νόμους της ιστορικής εξέλιξης..})
Τώρα το μεγάλο ερωτηματικό, «των εκατό πιστολιών», (φράση ενός μεγάλου ιταλού δημοσιογράφου) είναι ποιός εφαρμόζεται:
Θα απαντούσα ο τελευταίος συνοδευόμενος από μια ρωσική σαλάτα των άλλων ανάλογα τις περιστάσεις και με συστηματική παρουσία του δ, της εκτέλεσης των επιθυμιών αποφάσεων – που τυπικά εγκρίνονται από το «μαγικό κύκλο» – ενός ανθρώπου στο τιμόνι .
Συμπληρωματικά μια και η μορφή κόμματος που διαμορφώνεται είναι εκείνο των παραγόντων (τύπου μεταπολεμικής εποχής) των «τοπικών» κομματαρχών, των πρωταθλητών των μεταμορφισμών, σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται η λογική της «αυτοαπομάκρυνσης» για την επιδίωξη των δικών τους στόχων.

*Ο Στάθης Λουκάς είναι μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ