merkel_csu

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, οι Χριστιανοκοινωνιστές, συγκλονιζονται από σκάνδαλα.

Μετά την υπόθεση Ούλι Χένες, που λόγω των στενών του σχέσεων με το CSU και τον αρχηγό του, Χορστ Ζεεχόφερ, προκάλεσε αναταράξεις στο κόμμα, χθες παραιτήθηκε από τη θέση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Σμιντ. Το μέχρι πρότινος «νούμερο δύο» των Χριστιανοκοινωνιστών αναγκάστηκε να παραιτηθεί, επειδή απασχολούσε τη σύζυγό του ως γραμματέα και μάλιστα με υψηλό μισθό.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Σμιντ, οι αμοιβές της συζύγου του, την οποία είχε ως συνεργάτιδα επί 23 χρόνια, κυμαίνονταν μεταξύ 3.500 και 5.500 ευρώ «στο χέρι» μηνιαίως. Παρότι εργαζόταν με σύμβαση έργου, οι απολαβές της ήταν σχεδόν διπλάσιες από ό,τι των υπόλοιπων γραμματέων που απασχολούνται σε γραφεία βουλευτών του τοπικού Κοινοβουλίου.

Ο Σμιντ προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη σύζυγό του, λέγοντας ότι εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα, όμως το επιχείρημα δεν ήταν διόλου πειστικό.Σημειωτέον ότι οι απολαβές του ίδιου του Σμιντ, με τις προσαυξήσεις που παίρνει λόγω της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εκτοξεύονται στα 20.000 ευρώ τον μήνα.

Ο Ζεεχόφερ φρόντισε να αποστασιοποιηθεί και δεν εμφανίστηκε καν στη γιορτή του Σμιντ για τα γενέθλιά του, λίγες μόλις ημέρες πριν από την παραίτηση του δεύτερου.

Πρόστιμο στους Φιλελεύθερους για παράνομη χρηματοδότηση

Την ίδια ώρα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, καταδικάστηκε να καταβάλει ως πρόστιμο ένα ποσό το οποίο, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, «δεν μπορεί να είναι κατώτερο των δύο εκατομμυρίων ευρώ».

Το διοικητικό δικαστήριο της δικαστικής περιφέρειας Λειψίας πείσθηκε ότι το κόμμα χρηματοδοτήθηκε με παράνομο τρόπο, κατά την προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε εκλογικών αναμετρήσεων που έγιναν από το 1996 και μεταγενέστερα.

Via : www.metarithmisi.gr