Kouvelis 12

Ξορκίζει νέα μέτρα

Κέρδη και ζημιές από την συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας μετρά ήδη η ΔΗΜΑΡ, ενόσω στην Αγίου Κωνσταντίνου αντιμετωπίζουν ως «εφιάλτη» το ενδεχόμενο νέων μέτρων τον Ιούνιο.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας βρίσκει, όπως παραδέχονται και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τον Φώτη Κουβέλη να έχει βάλει –για μια ακόμη φορά- νερό στο κρασί του. Εν τέλει, αν και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ήταν «κόκκινη γραμμή» για την Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φώτης Κουβέλης έδωσε το «πράσινο φως» για 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, εκ των οποίων μόνο οι 4.000 θα αφορούν επιόρκους.

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμβιβάστηκε και σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και για εφέτος, αρκούμενος μόνο στην κατά 15% μείωσή του, αλλά και στη… μετονομασία του σε «ενιαίο φόρο ακινήτων».
Σε κάθε περίπτωση, στην Αγίου Κωνσταντίνου πήραν μία βαθιά ανάσα, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας. Αυτό διότι, πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν πως η κυβέρνηση «ξέφυγε» χωρίς να αναγκαστεί να σηκώσει το βάρος μίας γενικής δέσμης μέτρων λιτότητας, κάτι που θα δοκίμαζε και τις αντοχές, αλλά και τη συνοχή της. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και έπεται η δόση των 6 δισ. ευρώ.

«Ναι μεν, αλλά…»

Εξάλλου, την ικανοποίησή του για τη συμφωνία δεν έκρυψε χθες και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, που μίλησε για «θετικό γεγονός» και απαρίθμησε τα θετικά της συμφωνίας: τη μείωση του φόρου στα ακίνητα, τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο κ.α.
Ωστόσο, στην ίδια δήλωση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από την κυβέρνηση να αξιώσει νέες ελαφρύνσεις (όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση), ενώ κάλεσε τους δανειστές να αντιληφθούν πως «διαπραγματεύονται και δεν επιβάλλουν».

Εφιάλτης

Άλλωστε, ο μεγάλος εφιάλτης της ΔΗΜΑΡ ακούει στο όνομα «νέα μέτρα» και τοποθετείται χρονικά τον Ιούνιο. Με άλλα λόγια, στην Αγίου Κωνσταντίνου ξορκίζουν το ενδεχόμενο να συρθεί η κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο, στη «μεγάλη αξιολόγηση». Πρόκειται για ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού οι «τροϊκανοί» μετέθεσαν για τότε όλα τα μείζονα εκκρεμή ζητήματα: το δημοσιονομικό κενό, τα νέα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τη συνολική επανεξέταση του πρώτου εξαμήνου εφαρμογής του Μνημονίου 3.

Via : www.matrix24.gr