ΠΑΡΙΣΙ, Tης Ηρας Φελουκατζή

 Ο Φρανσουά Ολάντ αντιμετωπίζει σκληρή κριτική από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος

Τελεσίγραφο απηύθυναν στην κυβέρνηση οι «Ριζοσπάστες της Αριστεράς», οι κυριότεροι σύμμαχοι των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο, απειλώντας να αποχωρήσουν από την πλειοψηφία, αν ο Ολάντ δεν αλλάξει πολιτική. Ενώ ξεκινάει την Τρίτη η κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, το «Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς» ανακοινώνει τις απαιτήσεις του με ένα «σύμφωνο συνασπισμού», το οποίο θα υποβληθεί σήμερα στον Φρανσουά Ολάντ και στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Αντίγραφο έλαβαν τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του «Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς», Ζαν Μισέλ Μπαϊλέ, ζητά να υπογραφεί μέχρι την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου νέα συμφωνία διακυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται σε ένα «πρωτόκολλο δεσμεύσεων».

Ο Μπαϊλέ, ο οποίος έχασε την έδρα του στη Γερουσία στις πρόσφατες εκλογές, συνοδεύει το έγγραφο με επιστολή. Τονίζει ότι οι Ριζοσπάστες τήρησαν όσα προβλέπονταν από τη συμφωνία για τη συμμαχία και ψήφισαν επί δυόμισι χρόνια σχεδόν όλα τα μεγάλα νομοσχέδια. «Σήμερα όμως, μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, στις οποίες δεν τηρήθηκε η συμφωνία ΡΚΑ και Σοσιαλιστικού Κόμματος και η Δεξιά ανέκτησε την πλειοψηφία στη Γερουσία, με είσοδο για πρώτη φορά δύο γερουσιαστών της Ακροδεξιάς, το PΚΑ δεν επιθυμεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Πριν από τη συνεδρίαση της διευθυντικής επιτροπή του ΡΚΑ (Παρασκευή), το εθνικό γραφείο του κόμματος, ομόφωνα με δύο αποχές, με επιφόρτισε να προσπαθήσω να εκπονήσω μαζί σας μια συμφωνία συνασπισμού με σαφείς και γραπτές δεσμεύσεις για την αναγνώριση της συμβολής των Ριζοσπαστών στην πλειοψηφία και της πολιτικής μας ταυτότητας», τονίζει.

Στο πρωτόκολλο δεσμεύσεων το ΡΚΑ ζητά απόσυρση «επίμαχων» μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Οι Ριζοσπάστες απαιτούν αναθεώρηση της εδαφικής διοικητικής μεταρρύθμισης (κάτι σαν τον ελληνικό «Καποδίστρια»). Την υπόσχεση που έλαβαν ότι θα διατηρηθούν 15 επαρχιακά συμβούλια σε αγροτικές περιφέρειες την θεωρούν ανεπαρκή. Επιθυμούν το μέτρο να επεκταθεί σε 54 περιφέρειες και θέτουν τον όρο αυτό «απαράβατη» προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΡΚΑ στην κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων οι Ριζοσπάστες ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις στα θέματα της φορολογίας. Να αποσύρει μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων, γιατί προκαλούν φορολογική ανισότητα. Ο Μανουέλ Βαλς καλείται να αναιρέσει τα μέτρα περικοπών επιδομάτων και κοινωνικών παροχών που πλήττουν τις οικογένειες και τη μείωση επιδομάτων σε δήμους και κοινότητες.

Η εφημερίδα «Λε Μοντ» εκτιμά πως αν η κυβέρνηση αποδεχτεί τέτοιους όρους, θα πρέπει να υποχωρήσει σε βασικούς τομείς και να απαρνηθεί τις περισσότερες πρόσφατες ανακοινώσεις της που σηματοδοτούν την πολιτική της γραμμή για την επόμενη διετία.

Το Σ.Κ. και το ΡΚΑ διαθέτουν στο Κοινοβούλιο την απόλυτη πλειοψηφία με 305 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία για ένα κόμμα είναι 289 έδρες. Το ΡΚΑ στηρίζει την κυβέρνηση με 14 βουλευτές, εκ των οποίων 3 είναι υπουργοί. Σήμερα ο ηγέτης των Ριζοσπαστών θα συναντηθεί με κυβερνητικούς εκπροσώπους για διαβουλεύσεις. Αν δεν επέλθει συμφωνία, οι 3 υπουργοί του ΡΚΑ αναμένεται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης, γιατί ο Βαλς απέσπασε ψήφο εμπιστοσύνης στις 16 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας 269 ψήφους υπέρ, 244 κατά, ενώ 32 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απείχαν από την ψηφοφορία.

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται, ωστόσο, σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στο μέσον της θητείας του, με τον κατακερματισμό της πλειοψηφίας του και την αποστασιοποίηση των συμμάχων του της Αριστεράς, των Πράσινων και τώρα των Ριζοσπαστών. Νέα δημοσκόπηση CLAI-LCI επισημαίνει ότι μόνο 18% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πολιτική δράση του Ολάντ.

Via : www.efsyn.gr