Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα είναι φανατικός οπαδός της Μίλαν. Από τα παιδικά του χρόνια τού έχει μείνει η αγάπη του για το σουμπούτεο

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα είναι φανατικός οπαδός της Μίλαν. Από τα παιδικά του χρόνια τού έχει μείνει η αγάπη του για το σουμπούτεο

Ο Ενρίκο Λέτα, αναπληρωτής γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

του Περικλή Δημητρολόπουλου

Στις πλάτες του Ενρίκο Λέτα, αναπληρωτή γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, έπεσε το βάρος σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία κι ενώ συμπληρώνονται 60 ημέρες ακυβερνησίας.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αιφνιδίασε πολιτικούς και πολίτες προτιμώντας τελικά το αουτσάιντερ από το φαβορί. Αυτό ήταν ο Τζουλιάνο Αμάτο, ο οποίος είχε αναλάβει δύο φορές στο παρελθόν τα ηνία της χώρας φέρνοντας σε πέρας την αποστολή που του είχε ανατεθεί. Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, πάντως, έχει συνδεθεί με τον φόρο που επέβαλε αιφνιδιαστικά στις καταθέσεις το 1992 προκειμένου να γεμίσει τα κρατικά ταμεία.

Ο δεύτερος λόγος που έκανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επιλέξει τον 75χρονο πολιτικό ήταν ότι ήθελε να φυσήξει αέρας ανανέωσης στο πολιτικό σύστημα και από αυτήν την άποψη ο 47χρονος Λέτα είναι το κατάλληλο πρόσωπο. Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά που θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ανιψιός του Τζάνι Λέτα, στενού φίλου και συμβούλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ενρίκο Λέτα ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα από τη Νεολαία της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ενώ από το 1991 έως το 1995 χρημάτισε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μετά τη διάλυση της Χριστιανικής Δημοκρατίας προτίμησε τη μετακομμουνιστική Αριστερά από την μπερλουσκονική Δεξιά. Στα 32 του έγινε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και το 2001 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με την κεντροαριστερή Μαργαρίτα. Το 2006 τον βρίσκει γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου του Ρομάνο Πρόντι. Έναν χρόνο μετά, πρωταγωνίστησε στην ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος και διεκδίκησε την ηγεσία του. Οι φίλοι του κόμματος, όμως, δεν του έδωσαν παρά το 11% και την τρίτη θέση.

Χθες, ο Ενρίκο Λέτα εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τον νέο ρόλο που του ανατέθηκε. «Ο σκοπός είναι μια κυβέρνηση στην υπηρεσία της χώρας. Αυτήν την ιδέα θα καταθέσω στο Κοινοβούλιο ελπίζοντας ότι θα καταφέρω να πείσω τα μέλη του» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις. Όπως διευκρίνισε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αποστολή που του ανατέθηκε δεν είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης «με κάθε κόστος, αλλά μόνο εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες». Για τον Ενρίκο Λέτα, τα ηνία της χώρας είναι ένα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που αντέχει να επωμιστεί ο ίδιος. Οι μεταρρυθμίσεις, η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η μείωση κόστους της πολιτικής κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις της ατζέντας και αυτού του ιταλού Πρωθυπουργού.

Ο Ενρίκο Λέτα φαίνεται επίσης να συνασπίζεται με το μέτωπο κατά της λιτότητας που βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Ευρώπη. «Εχουμε επικεντρωθεί περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει στη λιτότητα» τόνισε. Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Στο πρόγραμμά του, πάντως, δεν υπάρχει ραντεβού με τον ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο.

Via : www.tanea.gr