samarstour

Χαράτσι, απολύσεις, φόροι

Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, περιλαμβάνει 15.000 απολύσεις μονίμων υπαλλήλων από το δημόσιο έως το 2014 και 4.000 έως τα τέλη Ιουνίου.

Επίσης, θα περιλαμβάνει διατήρηση του ειδικού έκτακτου τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών για το όλο το 2013 (χαράτσι), που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Ακολούθως, προβλέπεται το ειδικό τέλος να ενοποιηθεί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και μετά να εισπράττεται μέσω των εφοριών.

Πολυνομοσχέδιο για δόση 8,8 δισ. ευρώ

Το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» θα περιλαμβάνει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή με διαδικασίες εξπρές ώστε μετά το Πάσχα στο Eurogroup να ανάψουν οι υπουργοί Oικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης το πράσινο φως για να λάβει η Ελλάδα τα 8,8 δισ. ευρώ.

Σειρά μέτρων για όλους τους πολίτες

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα που αφορούν όλες τις κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς αυτό το απέκλεισε σε αυτή τη φάση ο υπουργός Οικονομικών αφού όπως λέει δεν έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί με την Τρόικα τον Ιούνιο για να ισχύσει μειωμένος ΦΠΑ 13% από 23% σήμερα από την 1η Ιουλίου.

Από το κατατεθέν νομοσχέδιο θα λείπει προσωρινά και η ρύθμιση για τα δάνεια αφού ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τρόικα. Αναμένεται η συγκεκριμένη ρύθμιση να έρθει για ψήφιση στη Βουλή μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία – ταμεία

  • Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 €
  • Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 € ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη
  • Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 € που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία
  • Επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Εξόφληση έως 48 δόσεις
  • Φορολογική παγίδα: Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,75%

Φόροι στα ακίνητα

  • «Χαράτσι» ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια 15%
  • Το 2013 το «χαράτσι» θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ
  • Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση

Φορολογία 18άρηδων

  • «Γλυτώνουν» από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα
  • Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
  • Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
  • Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ

1η περίπτωση:

  • Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 €
  • Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις
  • Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
  • Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%

2η περίπτωση:

  • Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης
  • Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα

Δημόσιοι υπάλληλοι

  • 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
  • Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέχιση της μνημονιακής συνταγής το νέο πολυνομοσχέδιο

Για συνέχιση της μνημονικής συνταγής με το νέο πολυνομοσχέδιο κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι το νέο πακέτο μέτρων όχι μόνο δεν απαντά στα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της μνημονιακής συνταγής αλλά θα έχει ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα

Αντιδράσεις για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εμπόρων στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα μικρά καταστήματα προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων.

Εκρηξη Σαμαρά για την άρνηση Ρουπακιώτη να υπογράψει

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αρνείται να συνυπογράψει τη διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την απομάκρυνση συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους έπειτα από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα δοθεί το δικαίωμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση, εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων συμβασιούχων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση που επιχειρεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, θέλει, όπως λένε ανώτερες κυβερνητικές πηγές, να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταξύ της αίτησης προσωρινής διαταγής και της κύριας προσφυγής.

Ο κ. Ρουπακιώτης διαμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ότι δεν έχει πρόθεση να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο, προκαλώντας έκρηξη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου διαπίστωσαν πως για μια ακόμη φορά δημιουργείται μείζον πρόβλημα με στέλεχος που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ.

Την αρχική έκπληξη διαδέχθηκε η οργή, καθώς η διάταξη έχει τη «σφραγίδα» του Πρωθυπουργού , ενώ είχε εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη του έτερου υποστηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του Αντώνη Μανιτάκη, που τον έχει υπό τον έλεγχό του, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Via : www.iefimerida.gr