Δελτίο τύπου – 14/12/2016

Θέμα : Απόφαση Πολιτικής Επιτροπής Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση αποκλίνει συνεχώς και σταθερά από τις αξίες της Αριστεράς που κλήθηκε να εφαρμόσει, αποδεικνύει ανικανότητα στην διαχείριση των κρατικών δομών, συνθλίβει τα Δημοκρατικά δικαιώματα, γελοιοποιεί τους Θεσμούς και υιοθετεί ένα σχέδιο/ασπίδα του κόμματος στην εξουσία αντί ενός σχεδίου καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών που δέχονται τις επιθέσεις των δανειστών, απροστάτευτοι.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς αξιολογώντας την τελευταία απόφαση του Eurogroup και το 1ο πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε – η μείωση  του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. μέχρι το 2060, η δέσμευση των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ για τη λήψη και μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το 2018 με την προϋπόθεση επίτευξης πρωτόγεννων πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% ως αναλογία του ΑΕΠ για άγνωστο χρονικό διάστημα, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η επέκταση του υφιστάμενου δημοσιονομικού «κόφτη» που τελειώνει με τη λήξη του μνημονίου αλλά και η διαφαινόμενη μείωση του αφορολόγητου – θεωρεί ότι δεν δίνουν καμία προοπτική διαφυγής από το σημερινό τέλμα διότι η κυβέρνηση εγκλωβίζεται στην ίδια διαχειριστική λογική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμα, Βενιζέλου, Σαμαρά και δεσμεύει τη χώρα σε επικίνδυνους και αδιέξοδους δρόμους.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς απέναντι στα ακολουθούμενα αδιέξοδα προτείνει

  • τη διεκδίκηση άμεσης μείωσης του χρέους,
  • τη μετακύλιση του υπολοίπου σε μεγάλο βάθος χρόνου με μηδενικό επιτόκιο και αποπληρωμές ισομερώς κατανεμημένες στο χρόνο διότι σε κάθε άλλη περίπτωση κάθε προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ανεξάρτητα από τη συζήτηση για τα προγράμματα οικονομικής διάσωσης σημειώνουμε ότι, η χώρα βρίσκεται στην ίδια δεινή θέση που βρίσκονταν τα τελευταία επτά χρόνια αλλά πάνω από όλα διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει ελπίδα αναστροφής του κλίματος από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και αυτό καθίσταται πλέον προφανές στους έλληνες πολίτες, αφού κανένα από τα κόμματα που εισήλθαν στη βουλή δεν παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δύο μείζονα ενδογενή προβλήματα της χώρας και συγκεκριμένα τη δημόσια διοίκηση η οποία χρειάζεται βαθιές δομικές αλλαγές για να μετασχηματισθεί σε ένα σύγχρονο εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη της χώρας και την παραγωγική συγκρότηση της χώρας, μοναδική προοπτική, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, για την επιβίωση της χώρας και των πολιτών της.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς προτείνει

  • τη συνολική αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής της χώρας με βάση την αποκέντρωση και τη δημιουργία ισχυρών τοπικών δομών διοίκησης που θα επιτρέψουν το μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας,
  • την οικονομική συγκρότηση της χώρας βάση ενός βιώσιμου προγράμματος ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών που θα ενθαρρύνει την κάθε παραγωγική πρωτοβουλία,
  • τη δημοκρατική συγκρότηση της οικονομίας με μία δομική φορολογική και ασφαλιστική αναμόρφωση και τέλος
  • την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

Ο ιδεολογικός κατήφορος της κυβέρνησης φαίνεται ακόμα πιο έντονα από τη στάση της στις διατλαντικές συμφωνίες TTIP, CETA και TiSA όπου παρά τη ρητορική αντίθεση της, επιτρέπει τη συνέχιση των συνομιλιών για την ολοκλήρωσή τους από την Επιτροπή.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς κατ’ επανάληψη δήλωσε την αντίθεσή του σε κάθε συμφωνία που καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα, αναιρεί τα προσωπικά δεδομένα και τα εργασιακά δικαιώματα, εμπορευματοποιεί την υγεία και την παιδεία, αδιαφορεί  για την προστασία του περιβάλλοντος και το σημαντικότερο καταλύει το δικαίωμα στη επιλογή της τροφής (foodsovereignty). Για αυτούς τους λόγους καλεί την κυβέρνηση να αντιταχθεί στις συγκεκριμένες συμφωνίες για να προασπίσει τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και να διασφαλίσει το δικαίωμα της πρόσβασης όλων σε υγιεινά τρόφιμα.

Πρόσθετο στοιχείο προβληματισμού αποτελούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Η σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση στη γείτονα και η προσπάθεια των πολιτικών της να την εξάγουν, ενισχύοντας ένα ξεπερασμένο μεγαλοϊδεατισμό με την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από τον πρόεδρο Ερντογάν και την δημόσια έκφραση της επιθυμίας κατάκτησης δεκαοκτώ νησιών του Αιγαίου από την μεριά της αντιπολίτευσης, καθώς οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας δημιουργούν ένα περιβάλλον προκλήσεων οι οποίες φαίνεται ότι θα γίνουν όλο και πιο πυκνές το επόμενο χρονικό διάστημα.  Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αδύναμη λόγω της οικονομικής κατάστασης, της παθητικής εξωτερικής πολιτικής και της απερίσκεπτης στάσης του Υπουργού Άμυνας, παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις. Αυτό σε συνδυασμό με τους υποτιθέμενους συμμάχους των μεγάλων δυνάμεων που μας θεωρούν δεδομένους, διαμορφώνουν επικίνδυνες καταστάσεις για τη χώρα μας.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς μετά την αποτυχία της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί θεωρεί ότι η συζήτηση για επίλυσή του εδαφικού στην Κύπρο κάτω από τις παρούσες συνθήκες αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται είναι λάθος.

Συγκεκριμένα η σύνδεση της λύσης με τη δημιουργία μίας συνομοσπονδίας 2 κρατών ακολουθεί μία εσφαλμένη πολιτική επιλογή διότι προϋποθέτει την κατάργηση της κυπριακής δημοκρατίας δηλαδή ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανειλημμένα καταθέσαμε τις εκτιμήσεις μας ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την Κύπρο είναι η Δικοινοτική, Διζωνική, Ομοσπονδία.

Επίσης η σύνδεση της λύσης με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί και η συζήτηση για την αποχώρησή τους μετά την επίτευξη συμφωνίας, δημιουργεί τετελεσμένο για τη μόνιμη παρουσία κατοχικών δυνάμεων σε αυτό.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς θεωρεί ότι καμία λύση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή χωρίς την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Παράλληλα η προσπάθεια σύγκλισης πολυμερών σχημάτων διαπραγμάτευσης (εκπρόσωποι κοινοτήτων και εγγυητριών δυνάμεων) αποσκοπούν στη διαιώνιση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960 με το οποίο διαφωνούμε γιατί δεν νοείται σε κράτος της Ε.Ε. να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις.

Κάθε υποχώρηση από αυτές τις θέσεις θεωρούμε ότι ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας αφού μακροπρόθεσμα διαμορφώνουν το πλαίσιο “Κύπρος επαρχία της Τουρκίας” και θέτουν τις βάσεις για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Εν’ όψη των κρίσιμων στιγμών που περνά η χώρα θεωρούμε απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων του δεδομένου ότι τα υπάρχοντα κόμματα αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και τα αδιέξοδα πυκνώνουν λόγω της παλαιοκομματικής νοοτροπίας που προωθεί την επιβίωση των στελεχών και του κύκλους τους, απέναντι στην επιβίωση των πολιτών.

Καλούμε τους πολίτες για την δημιουργία ενός νέου φορέα

με στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας,

την ισονομία και δημοκρατία για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.