Η πρόταση της Βρετανίας για επέμβαση θα ξανασυζητηθεί στο Σ.Α. του ΟΗΕ τις ερχόμενες μέρες

Η πρόταση της Βρετανίας για επέμβαση θα ξανασυζητηθεί στο Σ.Α. του ΟΗΕ τις ερχόμενες μέρες

ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβουλεύσεων συνέχεια αλλά και ένα βήμα πίσω για τη σχεδιαζόμενη διεθνή επέμβαση στη Συρία, καθώς Βρετανία και ΗΠΑ δέχονται πιέσεις να καθυστερήσουν την ανάληψη δράσης μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αλλά και να εξασφαλίσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Αν και οι δύο χώρες, όπως και η Γαλλία, δηλώνουν πεπεισμένες για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Ασαντ και για την ανάγκη δυναμικής διεθνούς απάντησης, η αναζήτηση κάποιου είδους νομιμοποίησης της επέμβασης φαίνεται απαραίτητη. Στο Λονδίνο, η αντιπολίτευση των Εργατικών έθεσε νέους όρους προκειμένου να υποστηρίξει στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή τα σχέδια επέμβασης της κυβέρνησης Κάμερον, ζητώντας σαφές νομικό πλαίσιο και την ανάμειξη του ΟΗΕ.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του γ.γ. του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, που τόνισε ότι οι επιθεωρητές που βρίσκονται στη Δαμασκό θα χρειαστούν 4 ημέρες για να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους -χθες συνέλεξαν περισσότερα δείγματα από νοσηλευομένους- και επιπλέον χρόνο για να αναλύσουν τα ευρήματά τους, χρόνος που πρέπει να τους δοθεί.

Ψάχνουν για έγκριση

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κάμερον να καταθέσει χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης, στο οποίο «καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου» στην περιοχή της Δαμασκού και εγκρίνονται «τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων», μεταξύ των οποίων και η στρατιωτική δράση βάσει του άρθρου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ. Αν και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι τα μέλη του Σ.Α. δεν θα συμφωνούσαν επί του σχεδίου, με δεδομένη την αντίθεση Ρωσίας και Κίνας, ο Κάμερον έπρεπε να δείξει ότι επιδιώκει την έγκριση του Συμβουλίου.

Η χθεσινή συνάντηση έληξε πράγματι χωρίς αποτέλεσμα και το σχέδιο αναμένεται να ξανασυζητηθεί «τις ερχόμενες ημέρες». Επιπλέον, σύμφωνα με πρόταση που θα εξεταστεί σήμερα στη βρετανική Βουλή, το Λονδίνο δεν θα αναλάβει στρατιωτική δράση προτού γνωστοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνας των επιθεωρητών. Τη θέση ότι το Σ.Α. πρέπει να περιμένει το πόρισμα των επιθεωρητών, επανέλαβε και η Μόσχα.

Υπέρ μιας απάντησης στη χημική επίθεση τάχθηκε εν τω μεταξύ χθες και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν, με διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας να διευκρινίζουν ωστόσο ότι μια άμεση ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη. Τη θέση της διαχώρισε, για άλλη μία φορά, η Ρώμη, τονίζοντας ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία χωρίς απόφαση του ΟΗΕ και ότι, ακόμη κι αν δοθεί το πράσινο φως, η συμμετοχή της δεν πρέπει να θεωρείται αυτόματη.

Κι ενώ Ισραήλ και Ιράκ έχουν θέσει τις ένοπλες δυνάμεις τους σε κατάσταση συναγερμού εν όψει ενδεχόμενης επέμβασης, η Δαμασκός περνά στην αντεπίθεση: κατηγορεί τους Δυτικούς ότι «εφευρίσκουν προσχήματα» για να επέμβουν στη χώρα, απειλεί ότι η Δαμασκός θα γίνει «το νεκροταφείο των εισβολέων», προειδοποιεί ότι η Δύση, που ενθαρρύνει τους αντάρτες να χρησιμοποιούν χημικά όπλα, θα τους δει μια μέρα να τα στρέφουν εναντίον της, και καλεί τον ΟΗΕ να παρατείνει την αποστολή του για να ερευνήσει επιθέσεις με τοξικά αέρια εναντίον Σύρων στρατιωτών. Η αναζήτηση νομιμοποίησης από τις δυτικές δυνάμεις συνεχίζεται ενώ αναμένεται η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που, κατά την Ουάσιγκτον, αποδεικνύει ότι υπήρξε χημική επίθεση από το καθεστώς Ασαντ.

(ΠΗΓΕΣ: ASS. PRESS-AFP-ΑΠΕ-WWW.GUARDIAN.CO.UK-WWW.BBC.CO.UK)

Via : www.enet.gr