Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά όχι ομοφωνία, «πέρασε» από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε μία ενδεικτική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου, που διήρκεσε περισσότερες από έντεκα ώρες.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τελευταία ξεκινά «με γοργό βήμα» το νομοθετικό της έργο. «Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής», είπε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να καθησυχάσει έτσι όσους βουλευτές είχαν εκφράσει νωρίτερα επιφυλάξεις.
– Φλαμπουράρης: Η συμφωνία πρέπει να έρθει στη Βουλή
Και αν η χθεσινή διαδικασία ήταν ενδεικτική, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαβεβαιώνουν ότι οι διαφοροποιήσεις μετριούνταν στα δάχτυλα και πως δεν τίθεται θέμα αντανάκλασης σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, η κύρωση της συμφωνίας ή όχι από το Σώμα της Βουλής μένει να αποφασιστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση, άλλωστε, αναμένει να δει από ποια κοινοβούλια θα επικυρωθεί και πώς και μετά, τις αμέσως επόμενες δύο ή τρεις μέρες, θα λάβει την σχετική πολιτική απόφαση.
– «Αγκάθι» το χρηματοδοτικό κενό
Νωρίτερα, πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τον λόγο πήραν σχεδόν όλοι οι βουλευτές, με κάποιους εξ αυτών να ασκούν κριτική σε συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν λίγες οι αιχμές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπήρξαν και ερωτήσεις κυρίως προς τον Γιάνη Βαρουφάκη για το θέμα του ΦΠΑ.
Έλλειμμα προετοιμασίας φέρεται να παρατήρησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Δεν είχε υπάρξει προετοιμασία και δεν είχε γίνει συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση», φέρεται να είπε, εφιστώντας την προσοχή στο πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.
«Το κείμενο έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών», φέρεται να είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος, εξηγώντας πως επιδέχεται ερμηνειών τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από εκείνη των δανειστών, κάτι που προειδοποίησε πως μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ». «Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα», είπε.
Σε τελείως άλλο κλίμα, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που φέρεται να υποστήριξε πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στην Σύνοδο Κορυφής και στις συνεδριάσεις του Eurogroup. «Την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι», φέρεται ειπών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία δίνει στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Εξού και ζήτησε αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό. Εξήγησε άλλωστε πως για την κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός η ρήξη, αλλά η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό.
«Στην ουσία αυτό που έχουμε πετύχει, είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», φέρεται να υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση από δω και πέρα θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά της στη διακυβέρνηση, κάτι που θα ενισχύσει και την διαπραγματευτική της δύναμη.
Στο μεταξύ, με την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε εξέλιξη, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε νέα άτυπη ενημέρωση με την οποία εξηγούσε εκ νέου την συμφωνία με τους εταίρους μας. Ειδικότερα, αναλύονταν οκτώ σημεία ως εξής :
1.Διαπραγμάτευση Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε, αφορά 4 μήνες και οι εταίροι συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε μια σειρά ζητήματα, όπως:
* Διαχωρισμό δανειακής σύμβασης από μνημόνια. * Απεμπλοκή από μνημόνια, δηλαδή το πλαίσιο πολιτικής λιτότητας. * Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει χώρο για διαπραγματεύσεις χωρίς πίεση. * Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά απέβλεπε σε «αντιμνημονιακή παρένθεση» της κυβέρνησης. * Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το 2015 προβλεπόταν πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ. Με τη συμφωνία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα που θα «λάβει υπόψη του τις οικονομικές συνθήκες του 2015». * Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.
2. Ανθρωπιστική κρίση Στο κείμενο της συμφωνίας εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δηλαδή:
* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. * Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης για 300.000 άπορες οικογένειες. * Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους. * Δραστική μείωση συμμετοχής για φαρμακευτική δαπάνη. * Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (30.000 διαμερισμάτων σε πρώτη φάση). * Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μετακίνησης.
3. Ανάκαμψη οικονομίας
Μέτρα για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
* Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. * Κόκκινα δάνεια.
Αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με ορισμένο ύψος οικογενειακού εισοδήματος. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα ισχύει για ένα χρόνο με διευρυμένα κριτήρια και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ. Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, με 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και από εκεί και πάνω έως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.
Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο. * Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διευκρινίζεται ότι θα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.
4. Δημόσια διοίκηση – διαφθορά Αποτελεί εθνική προτεραιότητα ο αγώνας για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς. Στο στόχαστρο μπαίνουν:
* Λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού. * Ξέπλυμα μαύρου χρήματος. * Αυστηρότερη νομοθεσία χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων. * Μέγιστο όριο δανεισμού των κομμάτων. * Είσπραξη από το κράτος του τιμήματος για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης.
5. Φορολογία
* Δίκαιο φορολογικό σύστημα. * Κατάργηση φορολογικής αμνηστίας. * Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής. * Όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και κυρίως οι πλούσιοι, θα συμβάλλουν αναλογικά στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. * Δημιουργία περιουσιολογίου / ολοκλήρωση κτηματολογίου.
6. Εργασιακά Στη λίστα γίνεται αναφορά και στα εργασιακά. Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτές θα ενταχθούν στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό.
* Το πιθανότερο εντός του Μαρτίου θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Θα αφορά και την μετενέργεια και επεκτασιμότητα.
7. Ιδιωτικοποιήσεις * Όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κλείσει δεν θα αναιρεθούν. Θα επανεξεταστούν, όμως, όλες όσες είναι σε εξέλιξη -και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια-, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης.
8. Το email Χαρδούβελη
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στο email Χαρδούβελη, για:
* Αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%. Η κυβέρνηση Σαμαρά, μάλιστα, συζητούσε την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά. * Ανατιμήσεις, που θα έφταναν ακόμη και στο 18%, σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρων καθώς και σε διάφορα ακόμα προϊόντα και υπηρεσίες λόγω ενοποίησης των διαφορετικών συντελεστών του ΦΠΑ. * Επιβολή ΦΠΑ και στη λαχειοφόρο αγορά. * Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. * Κατάργηση του ΕΚΑΣ. * Αύξηση φόρου σε καπνό – αλκοόλ. * Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ! * Αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 4.500 σε 6.000, ενώ θα αυξάνονταν και άλλο, σταδιακά. * Μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης. * Αύξηση στα τέλη που σχετίζονται με την έκδοση πιστοποιητικών αδειών κυκλοφορίας, κ.ά.