«Με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει επιβλήθηκαν οι όροι στην Ελλάδα» για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, εκτιμά ο Ρομάνο Πρόντι, ο 75χρονος Ιταλός που διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 1999 και 2004, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Καρφιά» Πρόντι: Οι όροι στην Ελλάδα επιβλήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για τη διάσωσή της είναι αποδεκτοί, ο Πρόντι απάντησε: «Εφόσον έγιναν δεκτοί, είναι συνεπώς αποδεκτοί. Ωστόσο επιβλήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει. Ένα μικρό πρόβλημα μετατράπηκε σε τεράστιο πρόβλημα. Αν είχαν επιδείξει καλή βούληση σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης που άλλοτε ίσχυε, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Η εμπιστοσύνη στη οποία πρέπει να βασίζονται οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών εξασθένησε. Αποφύγαμε το χειρότερο, όμως δημιουργήσαμε το κακό».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Αθήνας, ο Ρομάνο Πρόντι εκτιμά: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της. Ισχυρή μείωση, μείωση των επιτοκίων ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου; Στο βάθος αυτό δεν είναι μια μεγάλη πρακτική διαφορά. Ωστόσο όταν ένας ασθενής είναι σε σοβαρή κατάσταση, είναι καλύτερα να ενεργούμε κατά τρόπο χειρουργικό».

Via : www.ethnos.gr