Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στην Ισπανία, με αίτημα να μην παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο Πέδρο Σάντσεθ

Χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ταξίδεψαν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν το Σάββατο σε συλλαλητήριο στη Μαδρίτη και να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να παραμείνει στην εξουσία, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του αυτή την εβδομάδα ότι πιθανόν να παραιτηθεί.

Την Πέμπτη, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα αποσυρθεί «για μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, καθώς δικαστήριο της Μαδρίτης άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για τις επιχειρηματικές υποθέσεις της συζύγου του Μπεγκόνια Γκόμεθ.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα δημόσια καθήκοντά του μέχρι την επόμενη εβδομάδα, για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος πέρυσι εξασφάλισε άλλη μια κυβερνητική θητεία για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ως ηγέτης μιας μειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 29 Απριλίου.

«Χρειάζομαι επειγόντως μια απάντηση στην ερώτηση αν αξίζει τον κόπο να ηγηθώ της κυβέρνησης ή να απαρνηθώ αυτή την τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις καταγγελίες κατά της συζύγου του, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας λάσπης εις βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του από πολιτικούς του αντιπάλους.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ, Μπεγκόνια Γκόμεθ, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και επιχειρηματική διαφθορά, ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή της οργάνωσης Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) που διεξάγει εκστρατεία κατά της διαφθοράς και ο επικεφαλής της έχει δεσμούς με την ακροδεξιά.

«Είμαστε μαζί σου – Πέδρο μείνε»

«Πρωθυπουργέ μείνε, Πέδρο μείνε. Είμαστε μαζί σου», είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο, σε συνάντηση της ομοσπονδιακής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο αρχηγείο του στην Μαδρίτη.

Έξω από τα γραφεία, υποστηρικτές του κόμματος, πολλοί κουνώντας σημαίες ή έχοντας βαμμένα τα πρόσωπά τους, είχαν βάλει δημοφιλή τραγούδια της ποπ και φώναζαν συνθήματα υπέρ της παραμονής του Σάντσεθ στην εξουσία.

Περίπου 12.500 υποστηρικτές του συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταδικάσει την κίνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

«Ζητώ από όλους τους πολίτες να μην ξεγελαστούν. Η Ισπανία δεν έχει πρόβλημα, αυτός που έχει πρόβλημα με τη δικαιοσύνη είναι ο Σάντσεθ, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και ο κύκλος του. Αφήστε τους να το λύσουν», δήλωσε ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Την Πέμπτη, η εισαγγελία της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση για διαφθορά σε βάρος της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού και είπε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση που έλαβε  δικαστήριο της Μαδρίτης να εξετάσει μια ιδιωτική καταγγελία, που κατέθεσε η ομάδα «Καθαρά Χέρια», η οποία εξάλλου δήλωσε ότι στήριξε την αγωγή της σε πληροφορίες των ΜΜΕ και πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητά τους.

Πηγή : https://www.in.gr