«Η Ναργκίς Μοχαμαντί πληροφόρησε την οικογένειά της ότι ξεκίνησε απεργία πείνας εδώ και λίγες ώρες. Ανησυχούμε για την υγεία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειάς της

ΗΝαργκίς Μοχαμαντί, η Ιρανή ακτιβίστρια που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2023, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατουμένους στις ιρανικές φυλακές και για την υποχρέωση των γυναικών κρατουμένων να φορούν μαντίλα, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

«Η Ναργκίς Μοχαμαντί πληροφόρησε την οικογένειά της ότι ξεκίνησε απεργία πείνας εδώ και λίγες ώρες. Ανησυχούμε για την υγεία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειάς της.

Την περασμένη εβδομάδα, η οικογένεια της Ναργκίς Μοχαμαντί είχε καταγγείλει ότι οι σωφρονιστικές Αρχές του Ιράν εμποδίζουν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο επειδή αρνείται να καλύψει το κεφάλι της.

Η οικογένεια διευκρίνισε μέσω του Instagram ότι πριν από μία εβδομάδα «ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι, κατ’ εφαρμογή άνωθεν διαταγών, απαγορεύεται να σταλεί σε καρδιολογικό νοσοκομείο χωρίς μαντίλα και η μεταφορά της ματαιώθηκε για δεύτερη φορά»,

Ιατρική ομάδα έφθασε στη συνέχεια στη γ+υναικεία πτέρυγα των φυλακών Εβίν στην Τεχεράνη για να εξετάσει τη Ναργκίς Μοχαμαντί και της έκανε υπέρηχο καρδιάς, αφού «οι Αρχές της φυλακής αρνήθηκαν να μεταφέρουν τη Ναργκίς στο νοσηλευτήριο» χωρίς μαντίλα, καταγγέλλει η οικογένειά της σύμφωνα με την οποία τα καρδιολογικά και πνευμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας. «Είναι έτοιμη να ρισκάρει τη ζωή της αρνούμενη να φορέσει διά της βίας το χιτζάμπ, ακόμη και για να λάβει ιατρική φροντίδα».

Η επιτροπή τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης την 51χρονη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους».

Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί 5 φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και 154 χτυπήματα με μαστίγιο. Φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Οι Ιρανές πέταγαν στις μαντίλες τους, έκοβαν τα μαλλιά τους και διαδήλωναν στους δρόμους στην εξέγερση αυτή που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις Ιρανές.

Σε μήνυμα που έστειλε από τη φυλακή για εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το Νόμπελ Ειρήνης και διαβάστηκε από την κόρη της, η Ναργκίς Μοχαμαντί χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο τη διατήρηση και διαιώνιση μίας αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».

Πηγή : https://www.kathimerini.gr