Η Ιρανοβρετανή που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους γιατί προσπάθησε να παρακολουθήσει αγώνα βόλεϊ ανδρών στην Τεχεράνη, ξεκίνησε απεργίας πείνας. «Άρχισε απεργία πείνας το Σάββατο. Δεν τρώει καθόλου στερεά τροφή, δεν πίνει τίποτε», δήλωσε χθες ο Ιμάμ Γαβαμί, αδερφός της 25χρονης, ενώ διευκρίνισε ότι παρόλο που η δικαιοσύνη της χώρας δεν έχει επικυρώσει την ποινή της ο δικηγόρος της είδε το σχετικό δικαστικό έγγραφο.

«Η υπόθεση δεν είναι σαφής, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το έγγραφο ενώ έλαβαν την απόφαση. Είναι μια υπόθεση που μας ανησυχεί τρομερά, δεν έχουν νομική βάση για να την κρατούν προφυλακισμένη», συμπλήρωσε. Είναι η δεύτερη που η Ιρανοβρετανή προχωρά σε απεργία πείνας.

Σύμφωνα με τη σελίδα Facebook (Free Ghoncheh Ghavami) μέσω της οποίας η οικογένειά της και οι φίλοι της ξεκίνησαν εκστρατεία για την απελευθέρωσή της, η νεαρή γυναίκα είχε ήδη πραγματοποιήσει απεργία πείνας δύο εβδομάδων τον Οκτώβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή της και την απουσία δίκης.

Η Γαβαμί είχε συλληφθεί στις 20 Ιουνίου ενώ μετείχε σε συγκέντρωση γυναικών που ήθελαν να παρακολουθήσουν στην Τεχεράνη τον αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος βόλεϊ μεταξύ Ιταλίας και Ιράν κάτι το οποίο απαγορεύεται, καθώς στο Ιράν οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν αγώνες βόλεϊ και ποδοσφαίρου με το επίσημο πρόσχημα της προστασίας τους από τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές οπαδών. Να σημειωθεί ότι η Γαβαμί κατηγορήθηκε για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος.

Το Λονδίνο εξέφρασε την Κυριακή την «ανησυχία» του για τη δικαστική απόφαση. «Διερωτώμαστε για το κίνητρο των διώξεων, το δίκαιο χαρακτήρα της δίκης και τις συνθήκες κράτησης της Γοντσέχ Γαβαμί», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει την απόφαση «φρικτή», ενώ σε ανακοίνωσή της σημειώνεται ότι «είναι σκανδαλώδες το ότι αυτή η νέα γυναίκα είναι φυλακισμένη απλώς γιατί δήλωσε ειρηνικά ότι οι Ιρανές είναι θύματα διακρίσεων στο Ιράν».

Via : www.enet.gr