Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ξεκινούν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο

Επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης ξεκινούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station).

Η έκτακτη αυτή παρέμβαση αναπτύσσεται προκειμένου να ανταποκριθεί στην τεράστια αύξηση των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν χρειαστεί να διασωθούν εντός της Μεσογείου.

«Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις ευρωπαϊκές πολιτικές», σημειώνει ο Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Tα Δωδεκάνησα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι το μοναδικό σημείο εισόδου της Ευρώπης χωρίς κανένα επίσημο σύστημα υποδοχής. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Αρχές, το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων έχουν τριπλασιαστεί, με την περίοδο αιχμής, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, να βρίσκεται μπροστά μας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν, παράλληλα, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και τις νόμιμες διαδρομές προσέγγισης της Ευρώπης, να ενεργοποιήσουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και να καταρτίσουν πλάνα έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, προκειμένου να εγγυηθούν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για όσους αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Ένας μαζικός τάφος δημιουργείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο. Υπεύθυνες είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές», επισημαίνει ο Λορίς ντε Φιλιπί, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία. «Το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη οδηγεί χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν προστασία προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους και κρίσεις να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να πεθάνουν στη θάλασσα. Δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη. Οι ζωές αυτές πρέπει να σωθούν τώρα. Ο τερματισμός της λειτουργίας της επιχείρησης διάσωσης «Mare Nostrum» αποτελεί σοβαρό λάθος. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας, και μάλιστα με προληπτική περιπολία όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις ακτές της Λιβύης. Τα σημερινά μέσα είναι προφανώς περιορισμένα. Η τραγωδία αυτή ίσως να βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Ωστόσο, μπορεί και πρέπει να σταματήσει».

Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη Μεσόγειο σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Περισσότεροι από 1.000 έχασαν τη ζωή τους βάσει επίσημων καταγραφών.

«Επτακόσιοι θάνατοι σε μία ημέρα μπορούν να συγκριθούν μόνο με στοιχεία από εμπόλεμη ζώνη. Αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα κάτω από τα μάτια όλων μας. Η Ευρώπη δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να την αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό το λόγο, πρόκειται να ξεκινήσουμε δικές μας επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να σώσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες ζωές» αναφέρει ο Ντε Φιλιπί. «Μόνο η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων προστασίας στην Ευρώπη θα αποτρέψει στην πραγματικότητα χιλιάδες επιπλέον θανάτους. Αλλά ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο» προσθέτει.

Via : news.in.gr