Ασάφειες και αοριστίες

Βάλια Μπαζού

Τώρα που η τάξη επιβλήθηκε, τώρα που κυβέρνηση, αντιπολίτευση, επενδυτές, δήμαρχοι, μέσα μαζικής ενημέρωσης και παρατρεχάμενοι, με την κατάθεση στο ΣτΕ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό, ηρέμησαν και έκαναν ξέγνοιαστες γιορτές, νομίζω, ότι ήρθε η στιγμή να θέσουμε στους εαυτούς μας ορισμένα ερωτήματα και συγκεκριμένα ένα καίριο και 4 υποερωτήματα.

Έχουμε και λέμε…

-Ξέρουμε τι θα γίνει στην έκταση των 6.500 στρεμμάτων στο Ελληνικό και στον Άγιο Κοσμά; Ή καλύτερα έχουμε καταλάβει τι θα γίνει;

Και τα υποερωτήματα:

-Όταν ακούτε τη φράση «αστικό κενό», τι ακριβώς αντιλαμβάνεστε;

-Τι καταλαβαίνετε όταν σας λένε ότι ο ουρανοξύστης 200 μέτρων στο Μητροπολιτικό πάρκο «θα βρίσκεται σε διάλογο με το υφιστάμενο εμβληματικό κτήριο Saariner»;

-Το γνωρίζετε ότι θα τροποποιηθεί το skyline;

-Τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι τα 6 κτήρια των 200 μέτρων – που θα ρίχνουν τάπα στην Ακρόπολη- είναι η σύγχρονη έννοια του landmark destination;

Εάν στο κεντρικό ερώτημα και στα τέσσερα υποερωτήματα, η απάντηση που έχουν να δώσουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση, δήμαρχοι, ΜΜΕ, παρατρεχάμενοι και τελικά όλοι μας είναι η συνήθης ύποπτη «κασέτα» του τύπου… «η μεγαλύτερη επένδυση ανάπλασης στην Ευρώπη» ή «το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο στην Ευρώπη», μάλλον, δεν έχουν και δεν έχουμε καταλάβει τίποτα.

Έχουν και έχουμε μια πολύ γενική εικόνα για το πώς θα κλείσει το «αστικό κενό», που αρχίζει και τελειώνει με γενικολογίες του στυλ… θα έχει βίλες και κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, καζίνο, χώρος αναψυχής, χώρους πολιτισμού, εστιατόρια, καφέ και πράσινο.

Γιατί, δυστυχώς, στη μεγαλύτερη οικιστική επέμβαση που θα γίνει τα επόμενα χρόνια σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα – επέμβαση γιατί επεβλήθη μέσω μνημονίου- αυτό που έχει αποκλειστεί είναι η πλήρης και εξαντλητική ενημέρωση των πολιτών για την επόμενη ημέρα της πόλης. Γιατί εδώ και μια πενταετία έχει επιβληθεί μια περίεργη σιωπή. Γιατί κανείς –πέρα από το πολύ 100 άτομα- δεν έχει την πλήρη εικόνα για το πώς θα δημιουργηθεί μια καινούργια πόλη μέσα στην πόλη. Γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα, ένας τέτοιας κλίμακας σχεδιασμός και αποφασίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και στα σκοτάδια παραμένει.

ΥΓ

Just for the record…

– landmark destination: σημείο προορισμού

-skyline: γραμμή του ορίζοντα

-κτήριο Saariner: το κεντρικό κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού στο Ελληνικό, ένα από τα τελευταία έργα του διάσημου Φινλανδο-αμερικανού αρχιτέκτονα Eero Saarinen.

Via : www.documentonews.gr