Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ανώτατες πηγές της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβουν, μιλώντας στο matrix24.gr, τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Στην Αγίου Κωνσταντίνου επικρατεί βαρύ κλίμα και, μάλιστα, όχι τόσο για την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης όσο για το «μετά».

Για το αν, δηλαδή, η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την ύφεση και την κοινωνική κατακραυγή που θα επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου 3 (από 1ης Ιανουαρίου 2013) ώσπου να λήξει η «ελληνική εκκρεμότητα». Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τον Φώτη Κουβέλη δεν είναι η καθυστέρηση καταβολής της δόσης, αλλά το γεγονός ότι οι πιστωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταλήξουν σε μία οριστική λύση σε σχέση με την μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στη ΔΗΜΑΡ δεν κρύβουν ότι θα ήθελα να καταλήξουν οι πιστωτές σε «κούρεμα» του λεγόμενου «επίσημου τομέα» (OSI) του χρέους, δηλαδή να απομειωθεί η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. «Αν δεν γίνει αυτό, όλα τα άλλα είναι ημίμετρ», τονίζουν στο matrix24.gr αρμόδια στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, που προβλέπουν ότι «η όποια συμφωνία μεταξύ των δανειστών θα είναι μεσοβέζικη».

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, μεταδίδουν απαισιοδοξία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει κάτι δραστικό, ως τις γερμανικές εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2013. «Η Γερμανία αποκλείεται να ρισκάρει τα πάντα. Προτιμά να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης, παρά να πάει η Άνγκελα Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ (σ.σ. γερμανική Βουλή) και να παραδεχθεί ότι στον γερμανικό προϋπολογισμό εγγράφονται ζημίες από «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων», τονίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ που γνωρίζουν το παρασκήνιο στο μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Εξάλλου, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι αποκλείεται, στην παρούσα φάση, να αποφασιστεί κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μεθαύριο, Δευτέρα, το Eurogroup θα καταλήξει σε οριστική συμφωνία και θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης…

via: http://www.matrix24.gr/2012/11/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/