Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει μόνιμα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία από δασμούς | AP Photo/Martin Meissner

Συντάκτης: efsyn.gr

Με απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αναβάλλεται για 30 ημέρες η απόφαση για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου «για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξαιρώντας (στις 30 Απριλίου) την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει μόνιμα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία από δασμούς με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται μέχρι την Δευτέρα.

«Οι ΗΠΑ απλώς παρατείνουν την αβεβαιότητα της αγοράς»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ απλώς παρατείνουν «την αβεβαιότητα της αγοράς» με την απόφασή τους να ισχύσει ως την 1η Ιουνίου η προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τον Μεξικό.

«Η αμερικανική απόφαση παρατείνει την αβεβαιότητα της αγοράς, η οποία ήδη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις», τόνισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας ότι «η ΕΕ θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τα μέτρα αυτά διότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση την προστασία της εθνικής ασφάλειας».

Να σημειώσουμε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το θέμα των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Υπογραμμίζοντας ότι μιλάει εξ ονόματος τόσο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όσο και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η Μέρκελ τόνισε ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να «απαντήσουν» σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ δεν απαλλάξει μόνιμα την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους εν λόγω φόρους.

Όπως δήλωσε η Μέρκελ, οι τρεις ηγέτες «συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να λάβουν εμπορικά μέτρα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η οποία «έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η δήλωση της καγκελάριου δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Ε.Ε. των «28».

Στο μεταξύ, η Κίνα είναι από τις χώρες που δεν είχε συμπεριληφθεί στην εξαίρεση και είχε απαντήσει με την επιβολή δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Via : www.efsyn.gr