%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-logo-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 15/10/2019

Ώρα:                  18:00

 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Ζητούμενο η Επισιτιστική Ασφάλεια

Η τροφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή μας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του FAO (Οργανισμός του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα), η ζήτηση για τροφή αυξάνεται συνεχώς και θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί, ότι η τροφή πρέπει:

  • να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, για να επιτελεί το ρόλο της,
  • να υπάρχει σε επάρκεια και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτήν,
  • να είναι ποιοτική και ασφαλής και για την παραγωγή της να ικανοποιούνται όροι, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η μη κατασπατάληση των φυσικών πόρων,
  • να διανέμεται δίκαια, ώστε όλοι να επωφελούνται από την παραγωγή της, από την επεξεργασία της και από την κατανάλωσή της.

Η δυνατότητα πρόσβασης στην τροφή συνεχώς περιορίζεται, πόσο μάλλον το δικαίωμα στην επιλογή της. Ο τρόπος παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον (εξάντληση εδαφών από θρεπτικά συστατικά, λόγω μονοκαλλιέργειας, χρήσης ΓΤΟ και χημικών ουσιών στις καλλιέργειες και στην εκτροφή ζώων).

Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα σε σχέση με την διαδικασία της Αγροτικής παραγωγής, παραγωγής της Τροφής (δημιουργώντας νέα σχήματα παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης (δίκαιο εμπόριο) και κατανάλωσης της τροφής). Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό πρότυπο. Πρέπει να ξανασκεφθούμε τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε ζωικές πρωτεΐνες.

H ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει ως κεντρικό άξονα της πολιτικής της για τον Αγροτικό τομέα την συγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια στα βασικά διατροφικά είδη, δηλαδή την επισιτιστική ασφάλεια, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η Μεσογειακή Διατροφή ακολουθεί και εφαρμόζει τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), σύμφωνα με τους οποίους, μόνο εάν ολόκληρο το σύστημα της αγροτικής παραγωγής και της παρασκευής των τροφίμων μετασχηματιστεί, μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη.

Υποστηρίζουμε ένα μετασχηματισμό ο οποίος θα κινείται προς την κατεύθυνση της Αγροτικής παραγωγής που προστατεύει τη φέρουσα ικανότητα του εδάφους και ενισχύει την ανθεκτικότητα των φυτών και των ζώων, ένα μετασχηματισμό, που εντάσσεται στο νέο πρότυπο ζωής.

Γραφείο Τύπου

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ