Πριν από περίπου μια εβδομάδα ο δήμος Νέας Σμύρνης έστειλε οδηγία προς τους διευθυντές των σχολείων, με την οποία τούς ζητά να  «περιορίσουν» τη θέρμανση και τον φωτισμό μέσα στις σχολικές αίθουσες στο όνομα του «εθνικού στόχου» για εξοικονόμηση ενέργειας και με αιτιολογία την έλλειψη διαθέσιμων πόρων.

Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε απ’ την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου, που τόνισε ότι την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων «δεν μπορεί και δεν πρέπει» να την επωμιστεί η σχολική κοινότητα, ο δήμος προσπάθησε κάπως να τα στρογγυλέψει ενώ αναφέρεται και σε αξιοποίηση πόρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις ταράτσες τους.

Σε ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στον Εθνικό στόχο μείωσης της ενέργειας». Συμπληρώνει, δε, πως «με προγραμματισμό και σύνεση, θα συνδράμει στο σκοπό, χωρίς να αφήσει κανέναν χώρο και ειδικά αυτόν των σχολείων, χωρίς θέρμανση».

Και ενώ στην οδηγία προς τους διευθυντές των σχολείων τους καλούσε να «περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις πρωινές ώρες καθώς και η χρήση του φυσικού αερίου μόνο κατά τις κρύες μέρες και πολύ πρωινές ώρες» και ταυτόχρονα θεωρούσε «δεδομένο ότι οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων για εξωσχολικές δραστηριότητες θα γίνονται κατά προτίμηση σε πρωινές ώρες και όπου αυτό είναι αδύνατο δε θα γίνεται χρήση φυσικού αερίου για τη θέρμανση των χώρων», υποστηρίζει τώρα ότι «ήδη ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς να διαταράξει την εκπαιδευτική και πολιτειακή αρμονία».

Προσθέτει επίσης σε άλλο σημείο, κόντρα στα όσα ανέφερε στην οδηγία προς τους διευθυντές, ότι «παράλληλα, με συνετή διαχείριση των οικονομικών διαθεσίμων του Δήμου, θα εξασφαλιστεί η διαρκής τροφοδότηση των σχολικών μονάδων με θέρμανση όπως και όλων των δημοτικών κτιρίων της κυριότητάς του». Και σχολιάζει, αφού το θέμα πήρε διαστάσεις στον Τύπο, ότι «επιδιώκει την διάρκεια στη θέρμανση των σχολείων και όχι την ένταση».

«Τα παιδιά οφείλουν να ενημερωθούν για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Η θέρμανση στα σχολεία δεν μπορεί να κοπεί. Μπορεί όμως να περιοριστεί στις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Επιπλέον μελετάται η αξιοποίηση πόρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων όπως και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις ταράτσες τους» σχολίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης Πολύδωρος Συρίγος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Πηγή : https://www.efsyn.gr