Η Μικροαστική Αντίληψη για την Εξουσία Εμπόδιο στη Δημιουργία ενός πράγματι Προοδευτικού Δημοκρατικού Πόλου.

του Σπύρου Κότσια

Αθήνα 05 12 2019

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρώην Γραμματέας της ΚΝΕ και νυν Υπουργός Εσωτερικών του κ. Μητσοτάκη, αφού προηγουμένως πέρασε από το Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την απλή αναλογική. « Ο κ. Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί πιο ψύχραιμα, πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα. Η απλή αναλογική ανήκει σε μια άλλη εποχή και για το ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και σίγουρα είναι ένα σύστημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα». Η προσπάθεια του κ. Θεοδωρικάκου να συνετίσει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί ενέργεια ανάρμοστη και προσβλητική, διαπνεόμενη από αλαζονεία στη διαχείριση της Κυβερνητικής εξουσίας. Όσον αφορά αυτά που είπε για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεν έχουν βάσει αφού το σύστημα αυτό ούτε μια φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι για το ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική είναι ζήτημα αρχής, ο κ. Θεοδωρικάκος «απείλησε» τον κ. Τσίπρα ότι εάν δεν αλλάξει θέση η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διπλές εκλογές γιατί δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος. Η δήλωση αυτή η οποία προφανώς έγινε με την έγκριση του κ Μητσοτάκη χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί αποκαλύπτει τις προθέσεις της Κυβέρνησης να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές , εφόσον δεν της βγαίνουν τα κουκιά, προκειμένου να επιτύχει την κατάργηση της απλής αναλογικής και την επαναφορά ενός εκλογικού συστήματος που θα περιλαμβάνει μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Έχοντας η Κυβέρνηση στο πίσω μέρος του μυαλού της το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με την απλή αναλογική, βιάζεται να εδραιώσει τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό ψηφίζοντας νόμους και παίρνοντας μέτρα που ευνοούν την πλουτοκρατία, η οποία με τη σειρά της τη στηρίζει επιβάλλοντας σιγή ασυρμάτου στην προβολή, από τα ΜΜΕ που ελέγχει, των απόψεων και των θέσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα με την ολική επαναφορά του πελατειακού κράτους προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ανθρώπους της, γεγονός που επιβεβαίωσε με το δικό του γνωστό κυνικό τρόπο ακροδεξιός κ. Βορίδης, όταν ρωτήθηκε για τους διορισμούς των διοικητών στα νοσοκομεία.

Η απάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα σχέδια της Κυβέρνηση ήρθε μέσα από τη δημιουργία της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται πρόσωπα τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, Καλλιτέχνες, Πανεπιστημιακοί, Συνδικαλιστικά και Αυτοδιοικητικά στελέχη. Πολλά από τα πρόσωπα αυτά είχαν ήδη ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές, ενώ μερικά είχαν χρηματίσει και υπουργοί.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή στην Επιτροπή πρώην βουλευτών και άλλων στελεχών της Σημιτικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί εκ των βουλευτών αυτών είχαν υπερψηφίσει τα μνημόνια και είχαν αποδεκτή αδιαμαρτύρητα τη σκληρή επιτροπεία που επιβλήθηκε στη χώρα από τους τοκογλύφους δανειστές, με  αποτέλεσμα την καταστροφή της οικονομίας και την εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού. Και το ερώτημα που τίθεται στον Πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πόσο η συμμετοχή στην Επιτροπή αυτών των προσώπων βοηθάει στην προσπάθεια διεύρυνσης και αντιστοίχησης του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του βάση και ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση και εμβάθυνση του «αριστερού» του προσανατολισμού.

Η δική μας άποψη είναι ότι δεν βοηθά, αντίθετα δίνει την εντύπωση μετακίνησης του Κόμματος σε ακόμη συντηρητικότερες θέσεις, γεγονός που ενδεχομένως να επιδιώκει η ηγεσία, προκειμένου να καταστήσει την προσπάθεια για την επάνοδο στην Κυβερνητική εξουσία ταχύτερη και ευκολότερη.

Δυστυχώς η μικροαστική αντίληψη για την πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στενεύει τα περιθώρια για τη δημιουργία ενός γνήσιου φορέα της αριστεράς και τα περιορίζει στην αναζήτηση τρόπων ανακατάληψης της κυβερνητικής εξουσίας. Σε αυτήν την περίπτωση η διεύρυνση με άτομα που εναγωνίως αναζητούν την Αλεξάνδρεια που χάνουν μπορεί να βοηθήσει το όλο εγχείρημα.