Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Βατερλό για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata για την «Εφ.Συν.» με αντικείμενο τις υποκλοπές.

Κόλαφος για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι τα ευρήματα της έρευνας πολιτικής επικαιρότητας της Prorata με αντικείμενο τις υποκλοπές που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Σε συντριπτικά ποσοστά οι πολίτες απαντούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για τις παρακολουθήσεις, ενώ το ίδιο πιστεύουν και για δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση παρακολουθούσε μια ευρεία λίστα προσώπων, από υπουργούς μέχρι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης ανά ηλικιακή ομάδα και κομματική προτίμηση. Σε αυτά, το 53% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για ορισμένες μόνο από τις υποκλοπές, ενώ αντίστοιχη άποψη εκφράζουν, σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά από 80% και πάνω, οι ηλικίες από 17 ως 34 ετών.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο παρακολούθησης διάφορων αξιωματούχων και άλλων παραγόντων, θεωρεί το 69% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητικά απαντά το 25%. Από αυτούς, καταφατικά τοποθετείται το 98% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και 78% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 27% για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πλήρη γνώση για όλες ή τις περισσότερες από τις υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν υποστηρίζει το 80% (από το 69% του δείγματος του παραπάνω ερωτήματος) και το 53% όσων εκφράζουν προτίμηση στη Ν.Δ. υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε μόνο για ορισμένες περιπτώσεις. To 96% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 73% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός ήξερε τα πάντα.

Διχασμένες είναι πάντως οι απαντήσεις στο ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από το πρωθυπουργικό αξίωμα, καθώς το 50% συμφωνεί με την άποψη (ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό συμφωνίας 94%, ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ 52%, ψηφοφόροι Ν.Δ. 3%) και το 45% διαφωνεί (4% – 44% – 97%).

Predator

Σε άλλα ερωτήματα της έρευνας, υπέρ της θεσμοθέτησης της καθολικής απαγόρευσης της εμπορίας του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα τάσσεται το 87% των πολιτών (88% συμφωνία για ψηφοφόρους της Ν.Δ., 92% για ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 94% για ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ).

Να αντικατασταθεί ο νυν διοικητής της ΕΥΠ με πρόσωπο ευρείας πολιτικής αποδοχής λέει το 71% (ηλικίες 35-44, ποσοστό 71% και ηλικίες 17-34, ποσοστό 82%), ενώ τέλος την αντικατάσταση της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ επιθυμεί το 65% (θετικοί σε ποσοστό 95% όσοι αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά, 81% οι κεντροαριστεροί, 66% οι κεντρώοι, 45% οι κεντροδεξιοί και 34% οι δεξιοί).


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: «Εφημερίδα των Συντακτών» ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Πανελλαδικό δείγμα γενικού πληθυσμού με χρήση ποσοστώσεων σε φύλο, ηλικία και πολιτικά χαρακτηριστικά ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 862 άτομα ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 8-9 Νοεμβρίου 2022 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΡΙΣΗΣ: Μέγιστο τυπικό σφάλμα: +/- 3,3%.

Πηγή : https://www.efsyn.gr