Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

του Θωμά Κώτσια *

Κάπου εκεί στη δεκαετία του ’60 σε ένα χωριό της Ευρυτανίας περίμεναν στην πλατεία να περάσει το φορτοεπιβατικό τότε λεωφορείο της γραμμής για το Καρπενήσι (από αυτά που μπροστά έπαιρναν καμιά 15αριά επιβάτες και με χώρισμα πίσω μπορούσαν να μεταφέρουν ό,τι μπορούσες να φανταστείς).
Φτάνοντας στο χωριό, οι άνθρωποι που θα έφευγαν αγκάλιασαν και φίλησαν τους δικούς του, έτοιμοι να επιβιβαστούν.
Ανοίγει η πόρτα και από μέσα φωνάζει ο οδηγός «μη φλιέστε ντιπ, είμαστι τίγκα» και για όσους δεν γνωρίζουν την ντοπιολαλιά «μην φιλιέστε καθόλου, είμαστε γεμάτοι» άρα, δεν μπορείτε να ταξιδέψετε.
Αυτό πως μου ήρθε.
Από χθες, μετά την ανάρτηση της απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει την δυνατότητα σαλαμοποίησης έργων ΒΑΠΕ που την πραγματικότητα είναι ένα ενιαίο έργο και παρουσιάζονταν σαν πολλά μέχρι 10MW, για να αποφεύγουν την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, δέχτηκα ένα καταιγισμό like και ικανοποιητικών σχολίων για την ακύρωση πολλών έργων σε όλη την Ελλάδα.
Ωφείλω να διευκρινίσω όμως, ότι η ακύρωση αφορά την κομπίνα που πήγαν να στήσουν με τα σπασμένα έργα και δεν τους έκατσε με την προσφυγή μας και την απόφαση του ΣτΕ και όχι ότι αυτά τα έργα ακυρώθηκαν οριστικά.
Σταματούν να φαίνονται τεμαχισμένα, κάνουν έστω και προσχηματικά, τις ΜΠΕ που απαιτούνται και από εκεί και πέρα «όλα καλά» προχωρούν.
Απλά αυτή η απόφαση θα τους καθυστερήσει αρκετά μέχρι να εκπονηθούν, να κατατεθούν και να εγκριθούν οι ΜΠΕ.
Πως συνδέονται με το περιστατικό του λεωφορείου.
Οι περισσότεροι που φάνηκε να χάρηκαν ήταν διαδικτυακοί και πραγματικοί φίλοι συμπατριώτες μου Ευρυτάνες, που είδαν σε αυτή την απόφαση την ακύρωση κάποιων έργων που τους αφορούν.
Δεν προλάβαμε όμως να χαρούμε, γιατί μόλις χθες ανακοινώθηκε ένας καταιγισμός Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρυτανίας του Δήμου Καρπενησίου και όμορων περιοχών και έτσι η Ευρυτανία μπαίνει για τα καλά στο στόχο των κερδοσκόπων, καταστρέφοντας παρθένες περιοχές που θα μετατραπούν σε βιομηχανικά τοπία, δίπλα στα χωριά, διώχνοντας και τους ελάχιστους κατοίκους των περιοχών αυτών. Δυστυχώς όλη αυτή η καταστροφή έχει τους υποστηριχτές της, ακόμα και ανάμεσα στα θύματά της.

*Πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (αποχώρησε με την υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ)

Πηγή : https://www.facebook.com/kotsiastho