Κόκκινα Φουλάρια και Κόκκινα Στυλό προστίθενται στις ομάδες διαμαρτυρίας στη Γαλλία. Τα Κόκκινα Φουλάρια θεωρούνται το αντι-κίνημα στα Κίτρινα Γιλέκα και καταδικάζουν τη χρήση βίας.

Στην παλέτα χρωμάτων και συμβόλων που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι διαδηλωτές για να εκφράσουν το θυμό τους μπαίνει δυναμικά πλέον το κόκκινο, χάρη στη μίξη των Κίτρινων Γιλέκων και του Facebook.

Έτσι γεννήθηκαν τα Κόκκινα Φουλάρια, αλλά και τα Κόκκινα Στυλό, που οργανώνονται και αυτά μέσω Facebook για πορείες και διαμαρτυρίες.

Τα Φουλάρια θεωρούνται ως το αντι-κίνημα στα Κίτρινα Γιλέκα, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του μήνα ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια που προκαλούνται κάθε τόσο κατά τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων.

Το πρώτο τους μεγάλο ραντεβού είναι την Κυριακή στην κεντρική παρισινή πλατεία Ρεπυμπλίκ με σύνθημα: «Για τη δημοκρατία και την ελευθερία και την προστασία των θεσμών».

Γύρω στα 38.000 θεωρούνται μέλη του κινήματος που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Μένει να φανεί κατά πόσο στη δική τους πορεία θα πετύχουν να αποφύγουν την παρέμβαση των ταραχοποιών στοιχείων.

Κόκκινα και τα… Στυλό

Κόκκινα Φουλάρια και Κόκκινα Στυλό οργανώνονται μέσω Facebook

Κόκκινα Φουλάρια και Κόκκινα Στυλό οργανώνονται μέσω Facebook

Τα Κόκκινα Στυλό είναι το νεογέννητο κίνημα που κυοφορήθηκε από τις δίμηνες και πλέον διαμαρτυρίες των μαθητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τελευταία υιοθετήθηκε από τους «θυμωμένους εκπαιδευτικούς» που θεωρούν ότι το επάγγελμά τους έχει επικινδύνως υποβαθμισθεί, όπως και τα μέσα διδασκαλίας.

Στο Facebook έχουν ήδη εγγραφεί γύρω στα 40.000 μέλη, που επίσης σκέφτονται να χρωματίσουν προσεχώς με κόκκινο μια δική τους πορεία στο Παρίσι, συμβάλλοντας έτσι στη πολύχρωμη ζάλη του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Via : www.dw.com